Οι αργυροπελεκάνοι γίνονται το «κοινό» που παρακολουθεί σιωπηλά την ιεροτελεστία του μαζέματος των διχτυών, περιμένοντας υπομονετικά για το μεζεδάκι τους. Και ναι, μπορούν να σε ακολουθούν έτσι όλη μέρα!
Με την φίλη μου την Άννα Λάτσιου, ιχθυολόγο, και τον ψαρά Βαγγέλη Κουκούλη, κάναμε μια βόλτα στη λίμνη της Καστοριάς, για να μαζέψουμε τα δίχτυα και να δούμε τι ψάρια πιάσαμε. Το μαγικό με την Ορεστιάδα είναι ότι δεν χρειάζεται να ξανοιχτείς: μπορείς να ψαρέψεις στα πενήντα μέτρα από την ακτή!
Η λίμνη ήταν και παραμένει πλούσια: μέχρι σήμερα είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη στην Ελλάδα. Το ψάρι που «πρωταγωνιστεί» στη λίμνη και στα πιάτα των Καστοριανών, είναι το γριβάδι, με το πλούσιο κρέας του, ακολουθούν οι τούρνες, οι πλατίκες και οι γουλιανοί.
Στους «πρωταγωνιστές» της λίμνης ανήκει και το ηλιόψαρο: ένα χαριτωμένο, μικρό, πολύχρωμο ψάρι το οποίο όμως δεν ανήκει στο συγκεκριμένο οικοσύστημα και, με την εμφάνιση του την τελευταία δεκαετία, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στην ζωή της Ορεστιάδας. Αν αναρωτιέσαι πώς βρέθηκε ένα ψάρι του Αμαζονίου, στην Καστοριά; οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι μάλλον, πρόκειται για ψάρι οικιακού ενυδρείου που απλά… εγκαταλείφθηκε.
Η λίμνη αποτελεί έναν πλούσιο υγρότοπο με ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών, κάτι που διαπιστώνεις πολύ εύκολα, ιδιαίτερα όταν βγαίνεις στη λίμνη συντροφιά με τον ψαρά! Οι αργυροπελεκάνοι γίνονται το «κοινό» που παρακολουθεί σιωπηλά την ιεροτελεστία του μαζέματος, περιμένοντας υπομονετικά για το μεζεδάκι τους. Και ναι, μπορούν να σε ακολουθούν έτσι όλη μέρα! Μην ξεχαστείς πάντως, αν σου αρέσουν τα πτηνά: εδώ θα δεις και αγριόπαπιες, λαγγόνες και ερωδιούς.
Ο κύριος Βαγγέλης, είναι ένας από τους δεκαπέντε ψαράδες που βγαίνουν κάθε μέρα για ψάρεμα και έριξε πολλά μέτρα δίχτυα. Θες να δεις τι ψάρια πιάσαμε;