ΕλλάδαΚόσμος

Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Η επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης είναι συνυφασμένη με την ηλεκτροκίνηση. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση των κινητήρων εσωτερικής καύσης(βενζίνης και πετρελαίου) είναι ο σημαντικότερος λόγος που η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία έχει στραφεί στην αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενεργείας για την κίνηση των οχημάτων. Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζει και η προσπάθεια να περιορισθεί η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα.
Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προχωρούν στη δημιουργία μιας γκάμας η οποία περιλαμβάνει νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτά τα αυτοκίνητα φέρουν έναν είτε δυο ηλεκτροκινητήρες και για καύσιμο χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στις μπαταρίες που φέρουν.

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη της κατηγορίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι περιορισμένη λόγω των υψηλών τιμών πώλησης. Η τιμή διαμορφώνεται από το υψηλό κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανάλογη φορολογία. Οι τιμές πώλησης που ισχύουν τώρα στην Ελλάδα είναι απαγορευτικές για την πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων. Επίσης υπάρχει και η δυσκολία της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ανοικτούς χώρους, λόγω του περιορισμένου αριθμού σταθμών φόρτισης ειδικών προδιαγραφών. Εκτιμάται ότι το θέμα των σταθμών φόρτισης θα διευθετηθεί μόλις αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Την προσπάθεια για ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στηρίζουν αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η BMW που τα τελευταία χρόνια εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα i3, i3s, και i8. Όπως είχε αναφερθεί σε σχετική ανάρτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ στις 7/2/2018, το BMW i3 ηγείται της κατηγορίας premium ηλεκτρικών οχημάτων από το 2014, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στη Γερμανία, κατέχει την πρώτη θέση στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην κατηγορία ηλεκτρικών μοντέλων συνολικά από το 2014. Η μάρκα εκτιμά ότι και το ανανεωμένο BMW i3 θα έχει ανάλογη εμπορική επιτυχία. Το BMW i3s έχει υψηλότερη ισχύ, ειδική τεχνολογία πλαισίου, πιο δυναμική συμπεριφορά και νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.

Και τα δύο αυτοκίνητα αντλούν ενέργεια από τη μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης με χωρητικότητα 94 Ah. Ένας μικρός βενζινοκινητήρας από τα σκούτερ αυξάνει την αυτονομία των αυτοκινήτων παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα στις μπαταρίες.

Τα ανανεωμένα BMW i3 και BMW i3s είναι εξοπλισμένα με προβολείς all-LED (στάνταρ), που υιοθετούν λαμπτήρες LED για τη μεσαία και μεγάλη σκάλα και για τα φώτα ημέρας. Τα νέα φλας τεχνολογίας LED ενσωματώνονται στην εμπρός ποδιά με τη μορφή οριζόντιων λωρίδων.

Το νέο BMW i3s ενσωματώνει αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τον δυναμικό χαρακτήρα του. Είναι εξοπλισμένο με σπορ ανάρτηση(στάνταρ). Mειωμένη κατά 10 χλμ. η απόσταση από το έδαφος. Το μετατρόχιο είναι αυξημένο κατά 40 χιλ. συγκριτικά με του BMW i3. Το BMW i3s διατίθεται με ζάντες αλουμινίου 20-ιντσών.

Ο κλωβός επιβατών έχει κατασκευαστεί σε μεγάλο ποσοστό από CFRP (πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα). Η σχεδιαστική αρχή των δύο τετραθέσιων μοντέλων καταργεί τις κολώνες Β και το τούνελ του κιβωτίου. Οι πόρτες που ανοίγουν προς αντίθετες κατευθύνσεις παρέχουν στους επιβάτες ευκολία στην πρόσβαση. Πάνω από το 80% των επιφανειών που είναι ορατές στους επιβάτες κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά ή ανανεώσιμους πόρους.

Ο ηλεκτροκινητήρας του νέου BMW i3 αποδίδει μέγιστη ισχύ 170 ίππων. Η μέγιστη ροπή των 25,4 χλγμ. είναι διαθέσιμη κατά την εκκίνηση, όπως συμβαίνει με όλους τους ηλεκτροκινητήρες. Ο κινητήρας συνδυάζεται με μονοτάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα με το νέο BMW i3 ολοκληρώνεται σε 7,3΄΄. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα.

Τοποθετημένη χαμηλά στο πάτωμα του αυτοκινήτου, η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης παρέχει αυτονομία 290 ? 300 χλμ. (κύκλος NEDC), 235 ? 255 χλμ. (σύμφωνα με το WLTP) και μέχρι 200 χλμ. σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του BMW i3 στο μικτό κύκλο NEDC κυμαίνεται μεταξύ 13,6 και 13,1 kWh για κάθε 100 χλμ.

Η οδική συμπεριφορά βελτιώθηκε μετά την προσθήκη της ανανεωμένης έκδοσης του Dynamic Stability Control (DSC). Το αναβαθμισμένο σύστημα εξασφαλίζει ταχύτερο έλεγχο πρόσφυσης και καλύτερη οδική συμπεριφορά, ανέφεραν ανώτατα στελέχη της εταιρείας. Η πρόσφυση κατά την εκκίνηση στο χιόνι και σε βρεγμένο οδόστρωμα έχει βελτιωθεί αισθητά. Το DTC (Dynamic Traction Control) mode αυξάνει την ευστάθεια σε υψηλότερες ταχύτητες.

Το BMW i3s εξοπλίζεται με ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα 184 ίππων, που αποδίδει μέγιστη ροπή 27,6 χλγμ. Το αναβαθμισμένο σύστημα κίνησης περιλαμβάνει τροποποιημένο έλεγχο του μοτέρ και ειδικά κωνικά ρουλεμάν, που έχουν αξιοποιηθεί για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης ισχύος και της καμπύλης επιδόσεων σε υψηλότερες στροφές. Στα όρια των στροφών του ηλεκτροκινητήρα, τα επίπεδα ισχύος και ροπής είναι μέχρι 40% υψηλότερα από του BMW i3.

Επιπλέον, το BMW i3s διαθέτει σπορ ανάρτηση με εξελιγμένα ελατήρια, αποσβεστήρες και αντιστρεπτικές δοκούς. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει SPORT mode μέσω του διακόπτη Driving Experience Control. Αυτό ενεργοποιεί την πιο άμεση απόκριση του γκαζιού και του συστήματος διεύθυνσης.

Μόλις 6,9” είναι αρκετά για να επιταχύνει το BMW i3s από στάση στα 100 χλμ./ώρα. Τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα. Στον μικτό κύκλο NEDC καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια 14.3 kWh /100 χλμ. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τα 280 χλμ. βάσει του κύκλου NEDC, 235 ? 245 χλμ. σύμφωνα με το WLTP και μέχρι 200 χλμ. σε καθημερινή χρήση.

Ένας δικύλινδρος βενζινοκινητήρας επέκτασης αυτονομίας 38 ίππων διατίθεται προαιρετικά και για τα δύο μοντέλα BMW i3 και BMW i3s. Ο κινητήρας ενεργοποιεί μία γεννήτρια που παράγει ισχύ ανάλογα με τις απαιτήσεις, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό επίπεδο φόρτισης της μπαταρία. Αυτό επεκτείνει τη συνολική αυτονομία του αυτοκινήτου σε καθημερινή χρήση κατά 150 χλμ.

Η τιμή του ανανεωμένου BMW i3 καθορίστηκε στα 39.350 ευρώ, με έξτρα βενζινοκινητήρα η τιμή ανέρχεται στα 43.100 ευρώ. Το BMW i3s κοστίζει 49.750 ευρώ, 53.780 ευρώ με έξτρα βενζινοκινητήρα.

Τον Μάιο θα εισαχθεί στην Ελλάδα η νέα γενιά του Nissan Leaf. Προσφέρει μια βελτιωμένη εμβέλεια 378 χλμ. με μία μόνο φόρτιση, επιτρέποντας στον οδηγό να απολαμβάνει μεγαλύτερες διαδρομές, διασυνδεδεμένες με το εκτεταμένο ευρωπαϊκό δίκτυο γρήγορης φόρτισης CHAdeMO. Στο μεταξύ, το νέο σύστημα παραγωγής ενέργειας e-powertrain προσφέρει 110kW ισχύ εξόδου και 32,4 χλγμ. ροπής, βελτιώνοντας την επιτάχυνση και την εμπειρία του οδηγού.

Είναι εφοδιασμένο με προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού ProPILOT. Χρησιμοποιεί το τιμόνι, την πέδηση και την επιτάχυνση για να υποστηρίξει τον οδηγό κατά την οδήγηση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, σε συνθήκες βεβαρυμμένης κυκλοφορίας, όπως και στον αυτοκινητόδρομο. Σε χαμηλές ταχύτητες, επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επιβραδύνει αυτόνομα και να ακινητοποιηθεί εκεί που σταματά η κυκλοφοριακή ροή. Εφόσον η ροή επανέλθει, θα αρχίσει να ακολουθεί το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Επίσης, περιλαμβάνεται και το ProPILOT Park για αυτόνομη διαδικασία στάθμευσης.

Η τεχνολογία e-Pedal, αλλάζει τον τρόπο οδήγησης. Ο χείριστης μπορεί να ξεκινήσει, να επιταχύνει, να επιβραδύνει είτε να σταματήσει το αυτοκίνητο αυξάνοντας ή μειώνοντας την πίεση που ασκείται στο πεντάλ του γκαζιού. Όταν το πεντάλ του γκαζιού είναι πλήρως απελευθερωμένο, τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα, φέρνοντας το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση, χρησιμοποιώντας την ενέργεια της πέδησης για την επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφόρες και κατηφόρες, μέχρι να πιεστεί ξανά το πεντάλ του γκαζιού. Δεν ανακοινώθηκε η τιμή πώλησης.

Στο τέλος της χρονιάς θα εισαχθεί στην Ελλάδα και η ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Citroen Berlingo. Σταδιακά θα ξεκινήσει η διάθεση και άλλων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων που φέρουν τα σήματα των εταιρειών VW, Audi, Mercedes, Mini, Renault κ.α.

AΠΕ

περισσότερα
Back to top button