ΓούναΚαστοριά

42η Διεθνής Έκθεση Γούνας: Όλη η Καστοριά μια Έκθεση ! [του Λ. Πουλιόπουλου]

poul42

Η 41η Δ.Ε.Γ.Κ. έκλεισε τις πύλες της με αισιοδοξία για το μέλλον και με πολλά μηνύματα και  διαφορετικές αναγνώσεις. Πέρα από τα συγχαρητήρια που θα πρέπει να δοθούν στους διοργανωτές (Δ.Σ. επί προεδρίας Γιάννη Κορεντσίδη, του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς), θα πρέπει να δοθούν και στους εκθέτες, κυρίως σε εκείνους που συμμετείχαν για να στηρίξουν τον θεσμό και τον τόπο τους. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς  τους πρωτεργάτες(Δ.Σ. επί προεδρίας Ηρακλή Καλλισθένη) που αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις νέες υποδομές του Ε.Κ.Δ.Μ.( Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) που δίνουν υπεραξία αναβαθμίζουν τον θεσμό την διοργάνωση και το προϊόν.

Γιατί όμως η έκθεση αυτή μπορεί όχι μόνο να χαρακτηριστεί αλλά και να αποτελέσει σταθμό νέων εξελίξεων, αλλαγών και καινοτομιών;

  •  Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσει άμεσα μια συζήτηση για επανένωση των δύο συνδέσμων αφού το εγχείρημά τους δεν πέτυχε και η ρήση ότι ΄΄ Η πέτρα είναι βαριά στον τόπο της ΄΄ επιβεβαιώθηκε. Εμείς ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 2000, πριν ξεκινήσει η διάσπαση,  με δημόσιες τοποθετήσεις και δημοσιεύσεις το επισημάναμε. Δυσαρεστήσαμε όμως αυτούς που ήθελαν να ακούν ευχάριστα ψέματα και όχι δυσάρεστες αλήθειες. Δυστυχώς γι’ αυτούς ευτυχώς για τον τόπο επιβεβαιωθήκαμε. Έκθεση Γούνας εκτός Καστοριάς δεν συμφέρει κανέναν. Η Καστοριά δεν είναι πλέον απομονωμένη. Τα Βαλκάνια σύντομα θα αναπτυχθούν και θα γίνουν εν δυνάμει καταναλωτές. Αεροδρόμιο διεθνές έχουμε, η Εγνατία μας έφερε κοντά όχι μόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Η Δυτική Μακεδονία ως περιφέρεια έχει άλλη δύναμη για να δημιουργήσει αναπτυξιακά έργα και υποδομές. Αυτά είναι ενδεικτικά, μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Poul11
Γουναρικά υψηλής ποιότητας μιας άλλης νοσταλγικής εποχής
poyl22
Μία ήδη γνωστή φωτογραφία από τα εγκαίνια 1ης Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει. (Μάιος 1976)

Ο T.A.P., η συνεργασία με τους Αζέρους, οι ακαδημαϊκές υποδομές, το επιστημονικό  δυναμικό, διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που μπορούν να αναπτυχθούν, μπορούν να κάνουν την περιοχή έναν, καθ’ όλον τον χρόνο, ζωντανό οργανισμό. Εξ’ άλλου ο Σ.Γ.Κ. απέδειξε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το επιστημονικό και ακαδημαϊκό δυναμικό του τόπου μας. Διότι ο ρόλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν είναι μόνο οι αίθουσες διδασκαλίας και τα συνέδρια, αλλά η συνεργασία και η προσφορά στην επιχειρηματική κοινότητα. Δηλαδή σύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα.

Οι τοπικοί ακαδημαϊκοί καθηγητές(με πρωτεργάτη τον καθηγητή Σίσκο Ευάγγελο) έδειξαν, με τις μεταπτυχιακές συνεργασίες τόσο με την Ουκρανία όσο και το Αζερμπαϊτζάν καθώς με τα προγράμματα <<Διά Βίου Μάθηση>> , ότι  μπορούν να φέρουν νέους εν δυνάμει συνεργάτες ποιο κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Η εταιρεία T.A.P. στο πλαίσιο των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα μπορούσε να στηρίξει και να βοηθήσει την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς με πολλούς τρόπους.

  • Δεύτερον, θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση και για άλλες εκδηλώσεις στο Ε.Κ.Δ.Μ. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο και μεθοδολογία έτσι ώστε οι προτεινόμενες δράσεις και ενέργειες να είναι ρεαλιστικές, βιώσιμες και ανταποδοτικές.

Ιδέες, γνώμες και σκέψεις υπάρχουν πολλές. Εμείς σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλες. Μία όμως πρόταση που ακούγεται και θα έπρεπε να εξετασθεί με προσοχή, είναι αυτή που λέγεται ότι, θα μπορούσε όλη η βιοτεχνική περιοχή να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος κατά την περίοδο της έκθεσης. Αυτή φυσικά δεν είναι μια εύκολη και απλή απόφαση. Πρέπει να συναποφασιστεί από πολλούς φορείς και επιχειρηματίες με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, που θα διασφαλίζει έναν επιστημονικό και δοκιμασμένο τρόπο λήψης αποφάσεων.

Φυσικά την ευθύνη αυτής της απόφασης την επωμίζεται ο διοργανωτής, αλλά η γνώμη όλων ακόμη και των ξένων συνεργατών έχει το δικό της ειδικό βάρος. Ας γίνει λοιπόν μια προσπάθεια να ξεκινήσει η συζήτηση και η εξέλιξή της θα μας δείξει τον δρόμο.

Ο ρόλος της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να είναι καταλυτικός. Θα πρέπει ο καθένας από την πλευρά του και με τον τρόπο του να βοηθήσει, έτσι ώστε ο κλάδος να σταθεί όρθιος, στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που βρίσκεται.

Εμείς με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτουμε, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε  με κάθε τρόπο, στην προβολή και την στήριξη της έκθεσης και του κλάδου, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε όλους τους σκαπανείς του κλάδου που προηγήθηκαν και μας άφησαν μια παρακαταθήκη που άντεξε και αντέχει ακόμη στον ανελέητο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ιστορικής παρακαταθήκης που μας άφησαν, μετατρέποντάς τα σε  επικοινωνιακά εργαλεία μάρκετινγκ για τον κλάδο και υπεραξία για την τοπική κοινωνία, ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κλάδου και την διατήρηση της περιοχής ως ένα αέναο και ποιοτικό,  παραγωγικό, εμπορικό  και εκθεσιακό κέντρο.    

POULIOPOULOS-LEVNIDAS

Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος είναι Οικονομολόγος, Καθηγητής εφ. στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής της ΕΔΗΚΑ α.ε. με πλούσιο  συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο όσο αφορά τον κλάδο της γούνας.

περισσότερα
Back to top button