ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Μία αξιόλογη βιβλιοπαρουσίαση …ενός αξιόλογου συμπολίτη μας (του Λεωνίδα Πουλιόπουλου)

 

Παραμονές πρωτοχρονιάς είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε μια αξιόλογη βιβλιοπαρουσίαση όχι μόνο ως προς το θέμα και το περιεχόμενου του βιβλίου αλλά και των παρουσιαστών. Το θέμα του βιβλίου ήταν  << Αρχαία και Σύγχρονη Δημοκρατία. Διδάγματα από την Αρχαία >> με συγγραφέα τον συμπολίτη μας Δρ. Ανδρέα Μήλιο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Οικονομολόγου με πλούσιο συγγραφικό έργο. Παρουσιαστές του βιβλίο ήταν η βουλευτής του νομού μας Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο τέως βουλευτής και γιατρός Ζήσης Τζηκαλάγιας. Οι παρουσιαστές  αν και  ήταν εξαιρετικοί και κατατοπιστικοί, δεν παρέλειψαν όμως να  μπούνε στον πειρασμό, να ερμηνεύσουν ο καθένας ανάλογα με  ιδεολογικοπολιτικό του υπόβαθρο, κάποιες βασικές αναφορές του βιβλίου  στην αρχαία  δημοκρατία. Αυτό όμως δεν μείωσε την ποιότητα της παρουσίασης, αλλά απλά επιβεβαίωσε την αδυναμία του ανθρώπου να απαλλαγεί από την υποκειμενικότητα και την σκοπιμότητα.

Ένα βιβλίο  340 σελίδων  με 107  Ελληνόγλωσσες και 88 ξενόγλωσσες  βιβλιογραφικές αναφορές, με εκατοντάδες παραπομπές, με εξώφυλλο την Θεά Αθηνά κλαίουσα, για την κατάσταση της σύγχρονης δημοκρατίας, όπως την φαντάσθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου. Φυσικά σε μια τόσο σύντομη βιβλιοπαρουσίαση δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε επιμέρους λεπτομέρειες μπορούμε όμως δανειζόμενοι αποσπάσματα από το βιβλίο του να σημειώσουμε π.χ. αυτά που αναφέρει στο οπισθόφυλλο όπως ότι:

  • Η σύγχρονη δημοκρατία αποδείχθηκε ανήμπορη να εξαλείψει τα βασικά δομικά προβλήματα που σχετίζονται με την νομή και διαχείριση της εξουσίας και ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις , που αναδύθηκαν με την ανατολή της νέας χιλιετίας.
  • Η εξουσία χρησιμοποιείται ως όργανο κυριαρχίας και επιβολής από ισχυρές πολιτικοοικονομικές ελίτ, χωρίς να διαχέεται στα πραγματικά υποκείμενα του πολιτεύματος, ο θεσμός της αντιπροσώπευσης έχει επαγγελματικά χαρακτηριστικά και οι κρατικοί θεσμοί είναι εργαλειοποιημένοι, ώστε να υπηρετούν τα συμφέροντα μια μικρής άρχουσας μειοψηφίας.
  • Ένα διάχυτο αίσθημα διαίρεσης της κοινωνίας σε προνομιούχους και μη, πυροδοτεί την αμφισβήτηση του θεσμικού και αξιακού υπόβαθρου του δημοκρατικού πολιτεύματος με αποτέλεσμα εθνολαϊκισμός, εθνική περιχαράκωση, ρατσισμός κ.α. να βρίσκουν καρποφόρο έδαφος και να ωθούν τους πολίτες να ψηφίζουν αντισυστημικά, στοχεύοντας στην τιμωρία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου.
  • Η ανάγκη αλλαγής πορείας είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει αυτό το βιβλίο, αντλώντας διδάγματα από την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, προτείνοντας ρηξικέλευθες αλλά και ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να την προστατεύσουν.
  • Ως τέτοιες προτείνονται η αποσύνδεση της πολιτικής από τον επαγγελματισμό, την πραγματική διάκριση των εξουσιών, η διεύρυνση της συμμετοχικής βάσης των πολιτών, η ενίσχυση του ρόλου των πολιτών στην νομοθετική διαδικασία, ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων κ.α.

Είναι ένα βιβλίο με σκέψεις και απόψεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην δημόσιο διάλογο, ενόψει μάλιστα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να οχυρωθεί να προστατευθεί και να αναγεννηθεί η δημοκρατία μας.

Κλείνοντας θα διατυπώσω όσο ποιο τηλεγραφικά γίνεται κάποιες διαφορετικές ή νεωτεριστικές σκέψεις – απόψεις, που μπορούν να συμπεριληφθούν στην δημόσια διαβούλευση, ενόψει μάλιστα της επικείμενης, όπως προαναφέραμε,  συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να θωρακιστεί να ενδυναμωθεί και να διασωθεί η δημοκρατία μας. Διότι και οι θεσμοί στην ουσία ακολουθούν ένα κύκλο ζωής όπως και τα προϊόντα. Αν δεν ανανεωθούν, δεν διαφοροποιηθούν κλπ. θα απαξιωθούν με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέτοιες απόψεις ή προτάσεις θα μπορούσαν  να είναι οι ακόλουθες:

  • Ηλεκτρονικά αξιόπιστα δημοψηφίσματα, για θέματα μείζονος σημασίας, τα οποία μπορεί να μην δεσμεύουν άμεσα την νομοθετική εξουσία αλλά να την συμβουλεύουν ή να την διαφωτίζουν.
  • Κίνητρα σε όσους λαμβάνουν μέρος στις εκλογές και δεν επιλέγουν την αποχή, για να μην αποφασίζουν οι μειοψηφίες.
  • Ένα είδος συστήματος ΑΣΕΠ όχι μόνο για τους διορισμούς – προσλήψεις αλλά και για τις υποψηφιότητες στα αιρετά όργανα.
  • Κριτήριο εκλογής να μην είναι μόνο ο αριθμός των ψήφων αλλά και τα επαγγελματικά(πχ. ένσημα) και ακαδημαϊκά προσόντα.

Είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό  δημοσίου διαλόγου, πέραν των όσων εύστοχων και πολύ ενδιαφερόντων απόψεων που διατυπώνει ο συγγραφέας,  με έναν πολύ τεκμηριωμένο τρόπο.

Συγχαρητήρια λοιπόν στον συμπολίτη μας που τιμά όλους μας με το αξιόλογο πόνημά του, ευχόμενοι συνάμα οι σκέψεις αυτές να βρουν ευήκοα ώτα, να συμπεριληφθούν στον δημόσιο διάλογο και να αξιοποιηθούν ανάλογα διότι διαφορετικά η Δημοκρατία ως ΄΄ προϊόν ΄΄ ιστορικών αγώνων που κόστισε πόνο και αίμα θα απαξιωθεί από επιτήδειους δημαγωγούς με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Στην παρουσίαση του νέου βιβλίο του Δρ. Ανδρέα Μήλιου (φωτογραφίες )

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button