Ελλάδα

Πετάξτε χαρταετό στις Πρέσπες

Πρόσκληση για πέταγμα χαρταετού σε εξαιρετικό τοπίο, μακριά από τα εναέρια δίκτυα ηλεκτρισμού και τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν, απευθύνει για την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος Πρεσπών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρεσπιωτών. Συγκεκριμένα, διοργανώνουν εκδήλωση στον Ναυτικό όμιλο, στην Κούλα, κοντά στον δίαυλο που ενώνει τις δύο λίμνες, η οποία θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί με μουσική και τοπικά εδέσματα, γαϊτανάκι για τα παιδιά και διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, εκτός από τον χώρο των εκδηλώσεων στον Ναυτικό Όμιλο, οι επισκέπτες μπορούν, αναλόγως του καιρού, να χαρούν το πέταγμα του χαρταετού στα βουνά που περιτριγυρίζουν τις λίμνες ή τους πιο εύκολα προσβάσιμους λόφους της περιοχής.
Πρόκειται για τον λόφο Αη Γιάννη κοντά στον Λαιμό, την «πρωτεύουσα» της Πρέσπας που προσφέρει εξαιρετική θέα στον κάμπο και τις δύο λίμνες, έχει το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και χώρο για πικνικ με σαρακοστιανά.

Στον Άγιο Αχίλλειο, το τοπόσημο της Πρέσπας και ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε εσωτερικά ύδατα της χώρας, υπάρχει ο λόφος πάνω από τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου όπου προσφέρεται απεριόριστη θέα στη Μικρή Πρέσπα και τον καλαμιώνα με τις αποικίες των πελεκάνων και των ερωδιών. Τέλος, στον λόφο του Καλέ (ύψωμα Κ. Ναλπαντίδης), κοντά στο Λευκώνα στην ανατολική πλευρά των λιμνών, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα στη Μικρή Πρέσπα, τα υγρά λιβάδια της παραλίμνιας ζώνης, το βιδρονήσι και τον κάμπο των Πρεσπών όπου παράγονται τα φημισμένα φασόλια.

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button