Κόσμος

Δύο χρόνια χωρίς τον David Bowie

Η αλήθεια για τα «διαφορετικά» μάτια του, οι ψυχώσεις, η τεράστια επιτυχία του και η ασύλληπτη συλλογή από τα καλλυντικά του

Ο Ντέιβιντ Μπάουι ήταν ένας άνθρωπος που έζησε μία ζωή γεμάτη περιπέτεια, μυστήριο και… λακ.

Στα χρόνια της ζωής και της καριέρας του άφησε το δικό του στίγμα στη μουσική και όχι μόνο. Το αξεπέραστο στιλ του είχε μεγάλη επίδραση και στη μόδα.
Ένα από τα προσωνύμιά του ήταν «χαμελαίων της ροκ», αφού προσάρμοζε την εμφάνισή του ανάλογα με τη μουσική που είχε γράψει ή σε κάποια κινηματογραφική ταινία
Ήταν παντρεμένος με μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο, την Ιμάν, το διάσημο μοντέλο από τη Σομαλία και ο γάμος τους κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, την 14χρονη Αλεξάντρια Ζάχρα Τζόουνς, ενώ έχουν άλλα δύο παιδιά  από προηγούμενους γάμους.

Αναμφισβήτητα ήταν ένας θρύλος που έζησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όσα άλλοι θα χρειάζονταν πέντε ζωές…

Άλλαζε συνεχώς το όνομά του λόγω προφοράς

Γεννημένος ως Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, ο Μπάουι αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του στην αρχή της καριέρας του σε Τομ Τζόουνς το 1965 έτσι ώστε να αποφευχθεί το μπέρδεμα με τον τραγουδιστή των Monkees Ντείβι Τζόουνς. Μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφασή του, ο Ουαλός τραγουδιστής Τομ Τζόουνς έβγαλε το smash-hit «It’s Not Unusual» και έτσι ενοχλημένος άλλαξε ξανά το όνομά του σε Ντέιβιντ Μπάουι, από τη φίρμα του αμερικανικού μαχαιριού Bowie, που όπως και εκείνος, είχε δύο όψεις.

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του πρόφερε  το επώνυμό του ως BOW-ee, ενώ ο Jim Bowie από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του το μαχαίρι, το πρόφερε BOO-ey. Αυτό ήταν κάτι που ο τργουδιστής δεν γνώριζε μέχρι που επισκέφτηκε τη Σκωτία και άκουσε όλους να το προφέρουν λάθος. Μπερδεμένος τελικά συμπέρανε ότι λίγη σημασία είχε το πώς πρόφεραν το όνομά του.

Τα μάτια του δεν ήταν διαφορετικά

Πολλοί συχνά είχαν ισχυριστεί ότι ο Μπάουι είχε ετεροχρωμία, μία γενετική ανωμαλία που έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια του ανθρώπου να έχουν διαφορετικό χρώμα. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στην περίπτωση του Μπάουι. Και τα δύο μάτια του ήταν γαλαζοπράσινα.

Αυτή η οφθαλμική παραδοξότητα που παρατηρούσε κανείς είναι γνωστή ως  ανισοκορία ή μία μόνιμα διεσταλμένη κόρη, που συνέβη στον Μπάουι μετά από τραυματισμό στα 15 του χρόνια, μετά από έναν καβγά με τον φίλο του Τζορτζ Άντεργουντ για ένα κορίτσι.

«Ημουν τόσο εκνευρισμένος που πήγα προς το μέρος του, βασιά γύρισα γύρω του και τον πέταξα κάτω χωρίς να σκεφτώ», είχε αποκαλύψει ο Άντεργουντ. Μία γροθιά κατέληξε στο μάτι του και παραλίγο να τον αφήσει τυφλό. Ωστόσο, δεν κράτησαν κακία ο ένας στον άλλον. Αργότερα συνεργάστηκαν και ο Άντεργουντ σχεδίασε εξώφυλλα των πρώτων δίσκων του Μπάουι, όπως «The Rise and Fall of Ziggy Stardust» και «Spiders from Mars».

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάουι τραυματιζόταν στο μάτι. Το 2004, ενώ ο έδινε συναυλία στο Όσλο, ένας φαν του πέταξε ένα γλειφιτζούρι πάνω στη σκηνή που «κατάφερε» να καρφωθεί στο μάτι του τραγουδιστή. Μέλος της ομάδας του το αφαίρεσε και εκείνος απτόητος συνέχισε τη συναυλία.

Δείτε την συνέχεια στο protothema.gr

περισσότερα
Back to top button