Κόσμος

Ο Σόιμπλε πρόεδρος της γερμανικής Βουλής – Φεύγει από υπουργός οικονομικών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, μια θέση που απαιτεί απ’ αυτόν να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς πηγή στο συντηρητικό κόμμα, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild.

Η Bild ανέφερε πως ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο γερμανικό κοινοβούλιο, κλήθηκε από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ και πως ο Σόιμπλε συμφώνησε να το κάνει.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας από τους πιθανούς εταίρους σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, έχουν δηλώσει πως θέλουν τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στηρίξουν.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

 Υπέρ της υποψηφιότητας του Β.Σόιμπλε για την Προεδρία της Βουλής τάσσονται στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης

Υπέρ της μεταπήδησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεδρία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου τάσσονται στελέχη τόσο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φόλκερ Κάουντερ και Αλεξάντερ Ντόμπριντ σκοπεύουν στην ολομέλεια της 17ης Οκτωβρίου να προτείνουν τον κ. Σόιμπλε για τη θέση του Προέδρου της Bundestag. Ο κ. Ντόμπριντ, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι λόγω της εισόδου της Εναλλακτικής για την Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είναι απαραίτητη «σημαντική εμπειρία» για τη θέση και ο κ. Σόιμπλε είναι σήμερα ο αρχαιότερος βουλευτής και, όπως προβλέπεται, θα ανοίξει την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός Πρόεδρος της Bundestag», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το όνομα του οποίου αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του κ. Σόιμπλε. Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν έγινε κανένα σχόλιο.

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ως μελλοντικός Πρόεδρος της Bundestag, ο κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης το αξίωμα του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, έπειτα από αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από αυτό του Καγκελάριου.

Ο Β. Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο του CDU

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, επισήμανε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άγγελας Μέρκελ, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Κάουντερ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε ένα tweet που έστειλε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

 

 

 

περισσότερα
Back to top button