Κόσμος

Τέταρτη θητεία για την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά με μεγάλες απώλειες

Το ακροδεξιό AfD δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία

Τέταρτη θητεία για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARDτων γερμανικών εκλογών.

Με βάση τα exit poll το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20 % ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία  AfD καταλαμβάνει 13,5%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll, το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.

Πλέον το ακροδεξιό κόμμα όπως σημειώνει η DW είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.

Οι έδρες 

Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Τα σενάρια

Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.

Ο Μαρτιν Σουλτς

Δεν τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας ενώπιον οπαδών του SPD.

Μεγάλες διαρροές απο το CDU στο AfD

Όπως μεταδίδει η DW περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τους Χριστιανοδημοκράτες, σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν το ακροδεξιό AfD.

Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό

Το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

CSU: Για την κυβέρνηση η σημερινή βραδιά αποτελεί μεγάλη απογοήτευση

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Μ. Σουλτς: Τέλος ο μεγάλος συνασπισμός

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του Σουλτς στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν.

Άνγκελα Μέρκελ: Είχαμε ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα

Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.

Το ακροδεξιό AfD δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι δεύτερη δύναμη στην πρώην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην πρώην ανατολική Γερμανία και το πρώην ανατολικό Βερολίνο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.

(πηγή: Welt)  Ε.Μ.

 Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον σχηματισμό ενός συνασπισμού “Τζαμάικα”

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό “Τζαμάικα” μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD. Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων. Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό “Τζαμάικα”. (πηγή: FAZ) Ε.Μ.

ΦΩΤΟ: EPA/CLEMENS BILAN

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button