Ο Ελληνοαμερικανός γεωστρατηγικός αναλυτής με αφορμή τη νέα πρωτοφανή πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας, πάνω από την Ιαπωνία
Το επόμενο βήμα στην κλιμακούμενη κρίση, με τις συνεχιζόμενες πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας, ανήκει στην Κίνα, σύμφωνα με τον κ. Συτιλίδη, και για την ακρίβεια, κατά πόσο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία σταθερότητας στη ΝΑ Ασία, και κατά πόσο θα αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να επιδιώξει κάτι ανάλογο.
Η κυβέρνηση Τραμπ, μέχρι στιγμής, σημείωσε ο Ελληνοαμερικανός αναλυτής, δεν έχει πείσει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να αναστείλει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος και των βαλλιστικών πυραύλων. Επομένως, θα πρέπει να δούμε, συνέχισε, πως θα αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς το θέμα αρχίζει και γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κίνα, και όχι μόνο για τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στον ρόλο της Αυστραλίας, στη νέα στρατηγική που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ, έναντι της Β. Κορέας, ο κ. Συτιλήδης, δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τακτική πέραν της διατήρησης των στενών διμερών δεσμών.
Ο κ. Συτιλίδης δεν πιστεύει, ότι η Αυστραλία θα έπρεπε να πιέσει περισσότερο την Κίνα σε σχέση με τη Β. Κορέα, ωστόσο, θεωρεί ότι οι οικονομικοί δεσμοί Αυστραλίας – Κίνας, επιτρέπουν στη χώρα μας να προσπαθήσει να πείσει την κινεζική ηγεσία ότι είναι προς το συμφέρον της να αναλάβει πρωτοβουλίες, αφενός, για να μην εξελιχθεί η κρίση σε πολεμική σύγκρουση με συμβατικά όπλα, αφετέρου να μην ξεκινήσει μια κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού στη Ν. Κορέα ή στην Ιαπωνία.
Ερωτηθείς κατά πόσο, η κρίση με τη Β. Κορέα, οδηγεί τη διεθνή κοινότητα, σιγά, πλην σταθερά, στο χείλος του γκρεμού, ο κ. Συτιλίδης, είναι καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι δεν πιστεύει τις αναλύσεις και τους ισχυρισμούς κάποιων ειδικών για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Κιμ Γιονγκ Ουν. Θεωρεί ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει ξεκάθαρους στόχους, αφενός να διατηρήσει την απόλυτη παντοδυναμία του καθεστώτος του, και αφετέρου μέσω αυτού του απόλυτου ελέγχου να κατορθώσει να αφομοιώσει τη Νότιο Κορέα, με εχθρικά ή όχι μέσα, ενώνοντας την κορεατική χερσόνησο κάτω από την εξουσία της χώρας του.
Στο μυαλό του Κιμ Γιονγκ Ουν, συμπλήρωσε ο κ. Συτιλίδης, ο σαφής τρόπος για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η ανάπτυξη μιας πυρηνικής ασπίδας, που θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ, δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν οποιαδήποτε πολιτική ή στρατιωτική δράση που θα αποτρέψει την επίτευξη των βορειοκορεατικών στόχων. Και θα δούμε, τι θα κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά, δεν νομίζω ότι θα είναι μονομερής η όποια απόφαση, κατέληξε ο Ελληνοαμερικανός αναλυτής.