ΚαστοριάΦλώρινα

Μαζί με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αμύνταιο η Μαρία Αντωνίου (φωτογραφίες)

 

 

Η Μαρία Αντωνίου βρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αμύνταιο, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή για να δει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών, που προκάλεσε η πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο της Δ.Ε.Η.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, άμεση προτεραιότητα είναι η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης κατολίσθησης, μέσα από τις επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί, καθώς επίσης η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων, χωριό το οποίο σύσσωμο υποδέχθηκε όλα τα στελέχη.

 

Ρεπορτάζ για την επίσκεψη του  Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ορυχείο της Δ.Ε.Η. στο Αμύνταιο και ενημερώθηκε για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κατολίσθηση, καθώς και για το σχεδιασμό για την αποκατάσταση των ζημιών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί κατά το παρελθόν το ορυχείο ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας με τα διευθυντικά στελέχη της Δ.Ε.Η, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να έχει ένα ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα εξαρτηθεί και από τις διαδικασίες πώλησης μονάδων της Δ.Ε.Η.» ενώ ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς να πούμε κάτι ακόμα».

Σε ερώτηση του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί το φαινόμενο, στελέχη της Δ.Ε.Η. απέκλεισαν το ενδεχόμενο.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης των γειτονικών Δήμων και έλαβε την απάντηση από τους αρμόδιους ότι δεν τίθεται θέμα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. κ. Κώστας Δόλογλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών. Υπογράμμισε ότι, σε λίγο διάστημα, θα έχει πλήρη αποτίμηση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και να είναι εφικτή η πλήρης λειτουργία του ορυχείου.

Ο αντιπρόεδρος Δ.Ε.Η. κ. Γιώργος Ανδριώτης μετέφερε χαιρετισμούς εκ μέρους του Προέδρου της Δ.Ε.Η. κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής εκμετάλλευσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Στέφανος Παλαβός έδειξε στο χάρτη πως η στάθμη εργασιών, σχεδόν σε όλο το μέτωπο εκσκαφής, υποχώρησε περίπου κατά 70 μέτρα με την κατολίσθηση. Τόνισε δε, ότι υπήρχαν ενδείξεις από αρχές τις Μαΐου ενώ στις 24 Μαΐου, είχε κληθεί ο τεχνικός σύμβουλος. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού δεν καταστράφηκε, ενώ σώθηκε όλος ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Ο κ. Παλαβός δήλωσε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία του ορυχείου εντός των επόμενων μηνών.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Παντελής Καραλευθέρης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν άριστη συνεργασία με τη διοίκηση και ταυτόχρονα, έχουν τη διάθεση, το πείσμα και το πάθος να ξαναστήσουν το ορυχείο.

Μετά την ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ.Ε.Η. ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το παρατηρητήριο στο ορυχείο του Αμύνταιου, όπου είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τους Αναργύρους όπου τον υποδέχθηκε σύσσωμο το χωριό.

Μιλώντας στους κατοίκους, που ήταν συγκεντρωμένοι στο πνευματικό κέντρο του χωριού, ο κ. Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Λυπάμαι που σας επισκέπτομαι κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ήρθα για να δω από κοντά τη ζημιά και να εκφράσω τη δέσμευσή μου ότι η ελληνική Πολιτεία δεν θα σας ξεχάσει… Υπό την πίεση της φυσικής καταστροφής, η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση είναι απόλυτη προτεραιότητα. Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες… Είμαι εδώ για να ακούσω τα προβλήματά σας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ώρα για να αποδοθούν ευθύνες. Αυτό που προέχει, όπως επισήμανε, είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Υπενθύμισε ότι το έργο της τηλεθέρμανσης ήταν έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε ότι «η δική μου επίσκεψη, σήμερα εδώ, είναι η αρχή και όχι το τέλος της ενασχόλησης με την περιοχή σας».

«Πρέπει», είπε ο κ. Μητσοτάκης «να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και κουράγιο και να κρατήσετε ζωντανή την ανάμνηση των Αναργύρων σε ένα καινούριο τόπο που εσείς θα έχετε επιλέξει».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περπάτησε σε όλο το χωριό, έχοντας στο πλάι του κατοίκους που έχουν πληγεί από την κατολίσθηση. Έφτασε μέχρι το σημείο όπου ξεκινά το ορυχείο, ενώ εισήλθε σε πολλές αυλές και σπίτια όπου οι κάτοικοι του έδειξαν τις καταστροφές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθα εδώ, στην περιοχή του Αμυνταίου, για να έχω προσωπική άποψη για το μέγεθος της ζημιάς που συντελέστηκε από την πολύ μεγάλη κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου.
Έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική ζημιά, η οποία θα πάρει σημαντικό χρόνο για να αποκατασταθεί.
Άμεση προτεραιότητα είναι η αντικειμενική διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης κατολίσθησης, μέσα από τις επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί.
Επίσης, άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των Αναργύρων. Μία δέσμευση, η οποία έχει αναληφθεί από την Ελληνική Πολιτεία από το 2011, αλλά, δυστυχώς, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ. Τώρα, πια, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, διότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Και βέβαια, θα περιμένουμε και θα ερευνούμε συνέχεια, σε συνδυασμό με την Επιχείρηση, τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, για να ξαναλειτουργήσει το ορυχείο και ο σταθμός του Αμυνταίου.
Επίσης, ζήτημα προτεραιότητας είναι η εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου τηλεθέρμανσης, το οποίο καλύπτει 10.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.
Δυστυχώς, αυτή η μεγάλη καταστροφή ήρθε σε μία στιγμή όπου η Δ.Ε.Η. είναι, ήδη, οικονομικά επιβαρυμένη. Γι’ αυτό και επιβάλλεται, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσει ένα επιθετικό σχέδιο εξυγίανσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που θα εξασφαλίσει μία ισχυρή και βιώσιμη Δ.Ε.Η. στο κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων της χώρας».  

 

 

περισσότερα
Back to top button