Τα εσωτερικά προβλήματα της Αλβανίας εν έτει 2016… πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα: φτώχεια, διαφθορά, απέραντες χασισοφυτείες αλλά και εισαγόμενα από το εξωτερικό απόβλητα που υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουν τη χώρα σε «χωματερή της Ευρώπης».
Απέναντι σε όλα αυτά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα δεν δίνει απαντήσεις. Αντιθέτως, στέλνει την μπάλα στην εξέδρα (εν προκειμένω εκτός των αλβανικών συνόρων) επενδύοντας σε έναν μικρομέγαλο αλυτρωτισμό, που προκαλεί ωστόσο πλέον έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Εάν υπάρχει ένα μέρος στα Βαλκάνια που είναι πιο κοντά στην Αλβανία, αυτό είναι φυσικά το Κόσοβο. Κι όμως, σήμερα, στα τέλη του 2016, ακόμη και οι Κοσοβάροι δείχνουν να εξεγείρονται ενάντια στις μεγαλοϊδεατικές μεθοδεύσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, παίρνοντας αποστάσεις από τα Τίρανα.
Η Πρίστινα εμφανίζεται να αποκηρύσσει τη στάση του Εντι Ράμα ως αλαζονική, προσβλητική αλλά και πατερναλιστική. Κατηγορεί τον 52χρονο ηγέτη ότι επιδιώκει να εμφανιστεί ως ηγέτης όλων των Αλβανών, και κύριος εισηγητής όλων των αλβανικών ζητημάτων. Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιδιώκει από την πλευρά του όντως να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο, «καπελώνοντας» τους ίδιους τους Κοσοβάρους, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ωστόσο έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα.
Δείχνοντας την ενόχλησή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, δήλωσε πρόσφατα ότι αποκλειστικός πολιτικός παράγοντας στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας είναι το ίδιο το Κόσοβο. Σημείωσε επίσης με νόημα ότι «η Αλβανία δεν είναι παγκόσμιος παράγοντας όπως οι ΗΠΑ ή η ΕΕ, τη στήριξη των οποίων επιζητεί το Κόσοβο».
Αντιδράσεις
Κατά τα λοιπά, οι αλυτρωτικές κορώνες του Ράμα συνεχίζουν φυσικά να προκαλούν αντιδράσεις σε ΠΓΔΜ, Σερβία, Ελλάδα κ.α. Ακόμη και στο μέτωπο των αλβανοτουρκικών σχέσεων ωστόσο υπάρχουν εντάσεις, καθώς ο Ερντογάν πιέζει τις αλβανικές αρχές να βάλουν λουκέτο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Γκιουλέν.
Αλλά και απέναντι στην Ελλάδα, η αλβανική πλευρά συνεχίζει να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες με στόχο να διεθνοποιήσει τις αλυτρωτικές της διεκδικήσεις. Επιμένει να θέτει «ζήτημα Τσάμηδων» το οποίο επιχειρεί μάλιστα να πλασάρει και ως θέμα προς συζήτηση σε διεθνή fora.
Το έκανε τον περασμένο Ιούνιο, όταν έσπευσε να δώσει απλόχερα πολιτική κάλυψη στους Αλβανούς οπαδούς και στο ανθελληνικό πανό που αυτοί ανάρτησαν στο Euro της Γαλλίας. Το έκανε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, δια στόματος του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν που ανακάλυψε κι αυτός… ζήτημα Τσάμηδων.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι σε αυτήν της την προσπάθεια, η αλβανική συγκυβέρνηση των Ράμα-Ιντρίζι έχει σύμμαχο την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα, Ρομάνα Βλαχούτιν, ο επιχειρηματίας σύζυγος της οποίας τυγχάνει ευνοούμενος του Εντι Ράμα. Οι αλυτρωτικές μεθοδεύσεις ωστόσο της αλβανικής ηγεσίας συνεχίζονται.
Στις 20 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας, και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της «Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SOG), εκδήλωση του αλβανικού ΥΠΕΞ με θέμα προς συζήτηση (μεταξύ πολλών άλλων) και το «ζήτημα των Τσάμηδων».
Στο εν λόγω συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να πάρει μέρος και ο Κοσοβάρος υπουργός Εξωτερικών, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος ωστόσο ακύρωσε τη συμμετοχή του έπειτα από… τηλεφώνημα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.
Ο κ. Κοτζιάς, που είχε μια πρώτη γνωριμία με τον Κοσοβάρο ομόλογό του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικοινώνησε με τον κ. Χοτζάι στον οποίο εξέφρασε τις σχετικές ανησυχίες της ελληνικής πλευράς. Ανησυχίες που στην προκειμένη περίπτωση εισακούστηκαν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ