Ελλάδα

Το Diesel πέθανε. Το πήρατε είδηση;

37dieseldeth-antlia-pistolivvvΜε την παγκόσμια τάση να στρέφεται σε λύσεις εκτός diesel, τους βενζινοκινητήρες να γίνονται πιο οικονομικοί φθάνοντας τους πετρελαιοκινητήρες, αλλά και με τις τιμές των diesel να είναι 2 με 3.000 ευρώ ακριβότερες από αυτές των βενζινοκίνητων, ποιος θα αγοράσει ντίζελ σήμερα; Μήπως το ντίζελ πέθανε;

Ας δούμε λίγο αναλυτικά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Αρχικά σημειώστε πως για τα νέα όρια εκπομπών ρύπων που θα ισχύσουν από το 2018 προβλέπεται οι έλεγχοι να γίνονται στο δρόμο, και όχι στο πάγκο ενός εργαστηρίου.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, αυτό σημαίνει πως κανείς κατασκευαστής δεν θα επιτύχει τα όρια αυτά. Μέχρι τώρα, όλοι ελπίζανε πως ο κανονισμός θα αλλάξει. Αντί για αυτό όμως, οι εξελίξεις είχαν ως εξής:
1. Η Ειδική Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Vera Jourova ήρθε σε επαφή με τις Γ.Γ. Προστασίας των Καταναλωτών σε 20 χώρες (από τις 28) προαναγγέλλοντας σκληρά πρόστιμα για τι εταιρείες που πιάνονται να ρυπαίνουν.
2. Η αντίδραση της Renault (που δίνει diesel κινητήρες και στη Nissan και στη Mercedes) ήταν άμεση. Ανακοίνωσε πως με τα νέα δεδομένα εγκαταλείπει την εξέλιξη των diesel για τα καθημερινά αυτοκίνητα (μικρά-μικρομεσαία) και πως μετά το 2020 θα έχει diesel κινητήρες μόνο στα πολύ ακριβά και στα επαγγελματικά αυτοκίνητα (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
3. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα προχωρήσει στην αύξηση της τιμής του diesel, αλλά θα το κάνει αν δεν πιαστούν οι στόχοι των εσόδων. Αρα όπου να ναι έρχεται και η αύξηση αυτή.
Το συμπέρασμα μετά από όλα αυτά είναι εύκολο. Το Diesel πέθανε. Διαβάστε αναλυτικότερα τι ισχύει και τι πρόκειται να συμβεί: 
 
 
 
 
 
 
 
Εξετάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα αναλυτικά φαίνεται πως το ενδιαφέρον για το diesel μειώνεται, γιατί απαιτείται να δώσεις περισσότερα λεφτά σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο όχημα, ενώ και το μέλλον του είναι αβέβαιο, γιατί και η τιμή του ως καύσιμο θα ακριβύνει, και οι κατασκευαστές δεν επενδύουν σε αυτό.
 
Aρα προκύπτει το ερώτημα: Μήπως το diesel πέθανε;
Εσείς τι γνώμη έχετε; Diesel και ξερό ψωμί, ή ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στην παλιά, καλή, βενζίνη μας;

www.autotriti.gr

 

περισσότερα
Back to top button