Ελλάδα

Η εποχή που οι «Τρύπες» έστησαν «πάρτυ στον 13ο όροφο» (εικονες-βίντεο)

661-735x458Το χρονικό του σημαντικότερου εγχώριου ροκ ταξιδιού που έγινε με όχημα ένα «magic bus»

«Γεια σας είμαστε οι Τρύπες από τη Θεσσαλονίκη»! Επτά λέξεις. Επτά λέξεις που για τους λάτρεις της ελληνικής ροκ αποτελούν ένα, ίσως το μεγαλύτερο, κεφάλαιο της ντόπιας ροκ μουσικής. Είναι τα λόγια με τα οποία ο Γιάννης Αγγελάκας άνοιγε τις συναυλίες του γκρούπ που έμελλε να λάβει τον τίτλο του «βασιλιά» της ελληνικής ροκ.

trypes2

Όλοι τους «ταξιδιάρες ψυχές» ανέβηκαν στο «magic bus» χάραξαν με τρόπο ανεξίτηλο τη δική τους διαδρομή και έστησαν «πάρτυ στον 13ο όροφο»! Οι πιτσιρικάδες από τη Θεσσαλονίκη, έστησαν το γκρουπ με το «μυστήριο» όνομα και κατάφεραν να κάνουν τρομερό θόρυβο.

Έδωσαν σπουδαίες δίσκους, χάρισαν μαγικές στιγμές στις συναυλίες τους, «μεγάλωσαν» δυο γενιές ροκάδων στην Ελλάδα και «άνοιξαν» το συγκεκριμένο είδος μουσικής σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

trypes6

Στα σχεδόν 18 χρόνια που οι «Τρύπες» ήταν μαζί ανέβασαν το επίπεδο της εγχώριας ροκ που ένιωσε να παίρνει μια βαθιά ανάσα που του πρόσφερε την αναγκαία, για εκείνη την εποχή, ανανέωση.

Εν αρχή ην… το ροκ

trypes8

Όλα ξεκίνησαν το 1983 στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης. Βασικά συστατικά της «μαγικής» συνταγής η ροκ αλλά και κάποιες punk επιρροές. Δράστες αρχικά ήταν δυο πιτσιρικάδες με σκούρα ρούχα, περίεργα μαλλιά και μπόλικη όρεξη για δημιουργία. Ο Γιάννης Αγγελάκας συναντά τον Γιώργο Καρρά, ξεκινούν να γράφουν τραγούδια και το νερό μπαίνει στ’ αυλάκι…

«Όπλο» του Αγγελάκα οι στίχοι. Αιχμηροί, ενοχλητικοί για πολλούς, έσκαγαν σαν βόμβες στ΄ αυτιά του εκστασιασμένου ακροατή. Δίπλα σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ιδιαίτερη φωνή του. Ανοίγεις το ραδιόφωνο, ακούς ένα τραγούδι και λες με σιγουριά: «Ο Αγγελάκας»! Δεν μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Δεν γίνεται να τον μπερδέψεις.

trypes9

Δίπλα σε αυτόν τον χαρισματικό frontman, ωστόσο, στεκόταν μια μουσική ιδιοφυία της ροκ. Ο Καρράς έπαιρνε τους στίχους του Αγγελάκα και τους απογείωνε. Εξαιρετικός μπασίστας που με τις συνθέσεις τους «κάρφωνε» τη μουσική στα αυτιά των ροκάδων.

Όταν ένιωσαν πως ήταν έτοιμοι άρχισαν να μοιράζονται τη μουσική τους με το κοινό που δεν θα αργήσει να τους λατρέψει. Μαζί με τον Αγγελάκα και τον Καρρα στα live εμφανίζονταν ο Μιχάλης Κανατίδης (στις κιθάρες) και ο Κώστας Φλωροσκούφης (στα τύμπανα). Τα παρθενικά live του συγκροτήματος  δίνονται στο θρυλικό «Τσα- Τσα» της Επταλόφου καθώς και στο ιστορικό «club Σελήνη» το οποίο συνδέθηκε με τις Τρύπες αφού από εκεί η φήμη της μπάντας άρχισε να εξαπλώνεται.

trypes3

Το 1984 ο Κανατίδης πεθαίνει και τον αντικαθιστά ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ο οποίος θα μείνει στη θέση αυτή μέχρι το τέλος της μπάντας. Την επόμενη χρονιά ήρθε η ώρα για το πρώτο ραντεβού του συγκροτήματος στο στούντιο.

Δείτε την συνέχεια στο Newsbeast.gr

περισσότερα
Back to top button