Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που ενημέρωσε σχετικά το προεδρείο της Βουλής με επιστολή του.
Συνολικά, επί της αρχής ο νέος εκλογικός νόμος συγκέντρωσε 179 ψήφους, δηλαδή λιγότερες από τις 200 που επεδίωκε η κυβέρνηση, και ως εκ τούτου δεν θα ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε αυτή διεξαχθεί, αλλά από την μεθεπόμενη.
Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, Το άρθρο 1 (ψήφος στα 17) έλαβε 180 «ναι», 81 «όχι» και 20 «παρών».
Το άρθρο 2 (απλή αναλογική) έλαβε 179 «ναι», 83 «όχι» και 19 «παρών».
Το άρθρο 3 (διατήρηση του ορίου του 3%) έλαβε 163 «ναι», 101 «όχι» και 17 «παρών».
Το άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις) έλαβε 179 «ναι», 86 «όχι» και 16 «παρών».
Το άρθρο 5 (έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων) έλαβε 179 «ναι» 86 «όχι» και 16 παρών».
Τσίπρας: Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η απλή αναλογική
Ο πρωθυπουργός, τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ότι «η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση, η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας», ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία», εξήγησε.
Όπως τόνισε, «η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά ρήξη με το παρελθόν», ενώ αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», συμπλήρωσε.
«Παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι».
Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;».
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργος είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.
Είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Ν.Δ. κατέθετε πρόταση για την «ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος».Επισήμανε, επίσης, ότι στις 21 Μαΐου 2009 η κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16, «το καταθέτω στα Πρακτικά».
«Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «απο έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας».
Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία και αναταραχή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τους κανόνες για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία ακόμα και από θέση μειοψηφίας».
Επανέλαβε ότι το νέο εκλογικό σύστημα «δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές», σημειώνοντας ότι «θα θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία».
«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη Ν.Δ. Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας», είπε ο Μητσοτάκης.
«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια και αναταραχή» είπε και επέμεινε ότι η απλή αναλογική «δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».
Υπενθύμισε επίσης ότι «όσες φορές εφαρμόστηκε η απλά αναλογική στη χώρα μας, η εμπειρία ήταν τραυματική».
Αντιπαράθεση Βούτση – Μητσοτάκη για τις ψήφους της Χ.Α
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου της Βουλής.
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε αναφορά του κ. Βούτση, βάσει της οποίας δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι.
Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος έλαβε τον λόγο και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «σύμπλευση “πολιτικής αλητείας” με τη “δημοσιογραφική αλητεία”».
Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής. «Η ίδια η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι η δική της ατζέντα έφερε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι». «Θα περίμενα να ασκείτε το αξίωμά σας με ψυχραιμία, όχι με συναισθηματική ένταση» και αναρωτήθηκε: «Εάν συγκεντρώνατε 200 ψήφους, μαζί με ψήφους της Χρυσής Αυγής, δεν θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος;». «Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας δεν δέχεται η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε.
Θέση για τη λεκτική αντιπαράθεση πήρε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει “Μπαλτάκους” που συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή».