Σε τροπολογία οι… λύσεις για τα κενά στα σχολεία από τη νέα χρονιάΔύο και τρία μαθήματα θα μπορούν να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη χρονιά. Εκτός από την ειδικότητα τους δηλαδή θα είναι στην έδρα και για δύο ακόμη μαθήματα – συνήθως «παρεμφερή».
Με αυτά τα μέτρα και «μεταφορές» εκπαιδευτικών μεταξύ πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία και δημοτικά) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια), το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να λύσει των κενών στα σχολεία, τοποθετώντας προφανώς δεύτερη στη λίστα των προτεραιοτήτων του την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη. Εφόσον τα κενά καλυφθούν, ποιος θα σχολιάσει των επίπεδο της διδασκαλίας σε συγκεκριμένα αντικείμενα από εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ειδίκευση στη διδασκαλία τους;
Η δυνατότητα… τρίτης ανάθεσης σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία μαθημάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στη Βουλή.
Παράλληλα με άλλη τροπολογία, με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς θα εξομοιωθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι γονείς ενός ανάπηρου τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% και κατά συνέπεια θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που ο ν. 3848/2010 επιφυλάσσει για τους πολύτεκνους.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται ότι η ανάθεση θα πραγματοποιείται με βάση επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Με άλλη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους μόνιμους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ73 να μετατεθούν στα Ισλαμικά Ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, εφόσον κατέχουν τα αναγκαία τυπικά προσόντα. Επίσης, προβλέπεται και παράταση της θητείας των σχολικών συμβούλων ως τις 27 Φεβρουαρίου 2017.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν θέματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας, της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής.
Όσον αφορά τη Δια Βίου Μάθηση, διάταξη προβλέπεται η δημιουργία Τμήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καταστημάτων Κράτησης. Επίσης, έχουν προστεθεί διατάξεις για τη ρύθμιση του θέματος της ασφάλισης των εκπαιδευτών ενηλίκων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και επιτρέπεται η συγκρότηση και λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης και εκπαίδευσης.
Τέλος, γίνονται αλλαγές στον νόμο όσον αφορά τα προσόντα του διευθυντή και του υποδιευθυντή των ΙΕΚ, και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων να συμμετέχουν στη διοίκηση των ανωτέρω δομών.