Καστοριά

7 απλά πράγματα που μπορώ να κάνω για να σώσω τη λίμνη της Καστοριάς

λίμνη

Μιλώντας για την πόλη της Καστοριάς, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η λίμνη Ορεστιάδα. Η λίμνη της πόλης μας είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από τις άλλες μικρές επαρχιακές πόλεις και μας έχει δώσει αλλά και συνεχίζει να δίνει αμέτρητες καθημερινές χαρές.
Είναι ο παραλίμνιος δρόμος, στον οποίο οι γονείς σας κάνουν τον περίπατο τους, ή εκεί που πηγαίνετε εσείς για ψάρεμα. Είναι τα αμέτρητα χιλιόμετρα που κωπηλάτησες μέσα της και σε κάνανε Ολυμπιονίκη. Είναι η κολύμβηση και τα extreme sports τα οποία δοκιμάζεις στα νερά της. Είναι το περπάτημα και το παιχνίδι στον πάγο. Είναι οι αμέτρητες στιγμές της πλούσιας ζωής (χλωρίδας και πανίδας) που αιχμαλώτισες στον φακό σου, αλλά και το φως του φεγγαριού που σου κόβει την ανάσα όταν ανακλάται στην επιφάνειά της. Είναι ακόμα και τα αγαθά που πούλησες σε τουρίστες που ήρθαν να την δουν.
Αυτές και άλλες πολλές είναι οι ευκαιρίες που σου έχει δώσει η Λίμνη. Καιρός όμως είναι να δώσεις και εσύ μια ευκαιρία στην Λίμνη σου. Την ευκαιρία ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

Εσύ και εγώ μπορούμε να συμβάλλουμε κάνοντας ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να επιβιώσει το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης της Καστοριάς.

  1. Ας σταματήσουμε να πετάμε σκουπίδια όπου νά ναι. Χαλάνε την αισθητική, αλλά και δημιουργούν προβλήματα στα πτηνά. Υπάρχουν αρκετοί κάδοι να πετάξουμε τα απορρίματά μας.
  2. Αν είμαι γεωπόνος ενημερώνω με τον βέλτιστο τρόπο τους αγρότες για την σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.
  3. Αν είμαι αγρότης συμβουλεύομαι και ακούω τον γεωπόνο. Περισσότερο φάρμακο δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερη σοδειά. (Η έκπλυση φυτοφαρμάκων είναι ο κυριότερος-ανθρώπινης φύσης- παράγοντας ενίσχυσης του φαινομένου του ευτροφισμού που εμφανίζεται και στην λίμνη μας)
  4. Συζητάω τους προβληματισμούς μου με φίλους και συμπολίτες. Ρωτάω και πολλές φορές μαθαίνω από κάποιον που γνωρίζει καλύτερα. (ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής)
  5. Ενισχύω και συμμετέχω σε φορείς και σε δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό στην λίμνη. Όσοι πιο πολλοί τόσο το καλύτερο.
  6. Ασκώ πίεση στους αρμόδιους φορείς ώστε να δράσουν και να πάρουν μέτρα.
  7. Παύω να ασκώ πολιτική χρησιμοποιώντας τον φορέα της λίμνης και ΒΡΙΣΚΩ ΛΥΣΕΙΣ. Γι αυτό εκλέχθηκα από τους συμπολίτες μου ούτως ή άλλως!!

parlapiperi.blogspot.gr

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button