Δυτική ΜακεδονίαΕλλάδα

Δυτική Μακεδονία: Ζήσε αλλιώς… Νιώσε αλλιώς! …Μας ξεναγεί ο Περιφερειάρχης

karypidisΟ Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης μας προσκαλεί όλους να ανακαλύψουμε βήμα-βήμα τον όμορφο τόπο του

Δυτική Μακεδονία: Ζήσε αλλιώς… Νιώσε αλλιώς!

Αγαπητοί φίλοι,

Η ταυτότητα της περιοχής μας αποτελεί ένα υπέροχο δημιούργημα της φύσης, μωσαϊκό των ανθρώπων που έζησαν στον τόπο αυτό, προσφέροντας ο καθένας το δικό του μεράδι.

Αυτή είναι η αξία και ο πλούτος της.

Η Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος που κρατά το πάθος της ζωντανό, ένας τόπος αρμονίας και φυσικής ζωής, με αντιθέσεις και ιδιομορφίες που στον πυρήνα του κρατάει τρόπους, αξίες, αισθητική, αλλά κυρίως το δημιουργικό και ασίγαστο πνεύμα, πολύτιμη κληρονομιά των παππούδων μας.

Η ορεινή πατρίδα του νερού σας προκαλεί να την ανακαλύψετε βήμα – βήμα, επιφυλάσσοντάς σας μοναδικές «εμπειρίες» και μια ζεστή ανθρώπινη επαφή.

Προσκαλούμε τους φίλους μας, γιατί οι επισκέπτες είναι για μας φίλοι, και τους λέμε «έλα να ζήσεις την Ελλάδα όπως ήταν κάποτε», προσφέροντάς τους την ευκαιρία να βιώσουν αλησμόνητες και υψηλής αυθεντικότητας και ποικιλίας «εμπειρίες».

Ψηλά Βουνά, ορεινές κοιλάδες, λίμνες, μοναδικοί υγροβιότοποι, γεωλογικοί σχηματισμοί, σπήλαια, παλαιοντολογικά ευρήματα, ιδιαίτερα αρχαία και βυζαντινά μνημεία και ο επιβλητικός Αλιάκμονας διαμορφώνουν ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς, ένα τεράστιο γεωλογικό και παλαιοντολογικό πάρκο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και το οποίο σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί ένα ξεχωριστό εναλλακτικό προορισμό ορεινού και υδάτινου τουρισμού. Με τη Βάλια Κάλντα και τον εθνικό δρυμό Βόρειας Πίνδου, τα πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια, τα πανέμορφα βουνά με τα τρία άρτια οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Βασιλίτσα, Βίγλα, Βίτσι) απευθύνεται στους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων και των ορεινών δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσφέροντας εξαιρετικές επιλογές διαμονής, εστίασης και αυθεντικής διασκέδασης τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι στα γραφικά χωριά των ορεινών όγκων με τα αυθεντικά καλοκαιρινά πανηγύρια. Ο υδάτινος πλούτος της περιοχής με τις έντεκα φυσικές και τεχνητές λίμνες, τον Αλιάκμονα, τους παραποτάμους του και τους μοναδικούς υγροβιότοπους, αποτελούν τον παράδεισο του φυσιολάτρη, προσφέροντάς του μοναδικές ευκαιρίες δράσης, περιπέτειας, αναψυχής και γνωριμίας με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Σπουδαία προϊστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα, μουσεία και μνημεία, τα κατορθώματα των μαστόρων της πέτρας που αποτυπώνονται στις βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, στα μακεδονικά αρχοντικά της Καστοριάς, της Σιάτιστας, της Φλώρινας, στο παραμυθένιο Νυμφαίο, στα παραδοσιακά μαστοροχώρια του Βοΐου, στα καλντερίμια και στα μοναδικά πετρόχτιστα γεφύρια της Δυτικής Μακεδονίας, μαρτυρούν μια πολιτισμική συνέχεια απαράμιλλης αισθητικής και ένα κοσμοπολίτικο πνεύμα που έκανε την Καστοριά και τη Σιάτιστα παγκόσμια διάσημες για τα γουναρικά τους.

Η Δυτική Μακεδονία είναι ο τόπος που τιμά το Διόνυσο όσο κανείς. Με το τέλος του τρύγου στον κορυφαίο αμπελώνα, ξυπνάει το αληθινό πνεύμα του Διονύσου και αναλαμβάνουν δράση τα «καζάνια» και τα «χάλκινα», ακολουθούν οιγιορτές του δωδεκαημέρου και της αποκριάς, οι Φωτιές στη Φλώρινα, οι Κλαδαριές και Μπουμπουσάρια, οι Μωμόγεροι, τα Ρουγκατσάρια στην Καστοριά, οι Αποκριές και οι φανοί στην Κοζάνη, καλούν τον επισκέπτη να ξαναπιάσει το νήμα του αυθεντικού πολιτισμού της Ελληνικής υπαίθρου και να μυηθεί στα μοναδικά «τυπικά» τοπικά προϊόντα της Δυτικομακεδονικής γης σε πείσμα της ισοπεδωτικής ομοιογένειας του καιρού μας. Ξυνόμαυρα και «λιαστά» κρασιά, τσίπουρο, κρόκος, τυροκομικά, άγρια μανιτάρια, όσπρια, πιπεριές, μήλα, κεράσια, ακρόδρυα και οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, ανασύρουν αυθεντικές γεύσεις και αρώματα άλλων καιρών, προσφέροντας στους “γαστροτουρίστες” μοναδικές εμπειρίες απροσποίητης χαράς και ευωχίας.

Αγαπητοί φίλοι σας περιμένουμε!

Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά στον Τουριστικό Οδηγό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ανακαλύψτε τις ομορφιές της: www.visitwestmacedonia.gr

greecetravelmagazine.com

περισσότερα
Back to top button