Δυτική Μακεδονία

Την απόσυρση του ασφαλιστικού ζητούν οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας (ρεπορτάζ)

d7036bb943e382262f1b6bdfa268bf4d_XL-696x464Την έντονη αντίδραση των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας συναντάει το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, το οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση , με το θέμα να απασχόλησε κατά κύριο λόγο τους δημάρχους της περιοχής, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δήμαρχοι εξέδωσαν , μάλιστα, σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης στους φορείς που πλήττονται, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αγρότες.

«Χωρίς ένα σωστό ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, όχι όμως και με ένα ασφαλιστικό τέτοιου τύπου το οποίο βάλλει εναντίον των κοινωνικών ομάδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος, λέγοντας πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει για φόρο το 80% του εισοδήματός του με το νέο νομοσχέδιο για αυτό και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδά του.
Για ένα νομοσχέδιο »έκτρωμα» που ισοπεδώνει τα πάντα και «ρημάζει εντελώς μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος . Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους αγώνες των αγροτών στα μπλόκα, σημειώνοντας πως «αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα δούμε προκοπή στον τόπο. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας και η μόνη ελπίδα για την ανάπτυξη και προσπαθούν να τον εξαφανίσουν εντελώς. Ο δήμαρχος ζητάει αλλαγές στο νομοσχέδιο, οπωσδήποτε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, έκανε λόγο για τα σκληρότερα μέτρα των τελευταίων ετών, σημειώνοντας πως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν πλέον εξαντληθεί. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται θα έχουν επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες . Ως χώρα πρέπει να βάλουμε μια σειρά γιατί όποιες ενέργειες έγιναν δεν απέδωσαν καρπούς. Μια χώρα δεν μπορεί να λαμβάνει μέτρα και να κινητοποιεί πολίτες να κινητοποιούνται για να διαπραγματευτεί καλύτερα». Ο δήμαρχος ζήτησε από την κυβέρνηση να βρεθούν ισοδύναμα από άλλες πηγές και να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Ως εύλογη χαρακτηρίζει την αντίδραση των επαγγελματιών φορέων και αγροτών ο Λευτέρης Ιωαννίδης, λέγοντας πως το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας νοσείς. «Η τροποποίηση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Δικαίως οι φορείς είναι ανάστατοι. Σαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φορέων».

Εκτός από το ασφαλιστικό, οι δήμαρχοι συζήτησαν, επίσης, για το πρόγραμμα ELENA για το οποίο έγινε ενημέρωση. Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε οι δήμαρχοι μέσω του ΕΣΠΑ να προχωρήσουν σε έργα και μελέτες. Επίσης, η ΠΕΔ αποφάσισε να συμμετάσχει στο συνέδριο επιχειρηματικής επανεκκίνησης στην περιφέρεια, που θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου, στην Κοζάνη.

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου συμπαρίσταται και συμπαρατάσσεται με τους δίκαιους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την χρονική περίοδο.

Η εφαρμογή των διαδοχικών μνημονιακών πολιτικών βήμα-βήμα οδηγεί στην απαξίωση και στην εξαφάνιση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι ήδη ορατά την τελευταία πενταετία. Σήμερα δε τα νέα μέτρα όπως η αβάσταχτη υπερφορολόγηση, η τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του ΟΓΑ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν υπογραφεί στο τρίτο μνημόνιο διαλύουν την Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, οι οποίες υποφέρουν από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής στην Ευρώπη.

Τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την μείωση του κόστους παραγωγής και ο αγώνας για την διεκδίκηση τους, αποτελούν ουσιώδες ζήτημα επιβίωσης όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο αγροτικός κόσμος είναι η βάση και η αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί μια πολιτική η οποία θα μειώσει το κόστος παραγωγής θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα.

Οι δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι αγώνας ύπαρξης της ελληνικής υπαίθρου που είναι προϋπόθεση για τη διάσωση της ίδιας της πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι με μορφές διεκδίκησης που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των δρόμων κάτι που αν συνεχιστεί θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ήδη πληγωμένη από την κρίση ελληνική οικονομία.

orizontespress.gr

περισσότερα
Back to top button