Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τάκης Λουκανίδης
Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Ελλάδα, κάνοντας μεγάλη καριέρα με την Δόξα Δράμας και τον Παναθηναϊκό.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατός του προήλθε από έμφραγμα.
Θεωρείται ένας από τους πληρέστερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Στην καριέρα του αγωνίστηκε σε αρκετές θέσεις, πλην αυτή του τερματοφύλακα!
Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Κομοτηνής και στη Δόξα Δράμας, ενώ το 1962 ο Αντώνης Μαντζαβελάκης τον έφερε στον Παναθηναϊκό, την φανέλα του οποίου φόρεσε για 7 χρόνια.
Έως το 1969 κατάκτησε 3 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο με το «τριφύλλι». Είχε 50 συμμετοχές και 13 γκολ με τη Δόξα Δράμας, ενώ σε 142 αγώνες στην Α΄Εθνική με τον Παναθηναϊκό σκόραρε 59 φορές και άλλες 12 στο Κύπελλο. Συμμετείχε σε 11 παιχνίδια στην Ευρώπη επιτυγχάνοντας 3 γκολ. Με τον Παναθηναϊκό κέρδισε 3 πρωταθλήματα (1962, 1964, 1965) και ένα κύπελλο (1967).
Έκλεισε την καριέρα του στον Άρη Θεσσαλονίκης, με τον οποίο έπαιξε σε 45 αγώνες και πέτυχε 8 γκολ, ενώ πανηγύρισε και το Κύπελλο το 1970.
Τίμησε και την φανέλα της Εθνικής, όπου σε 23 αγώνες πέτυχε 3 γκολ.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:
«Είναι μια ημέρα θλίψης η σημερινή για την οικογένεια του Παναθηναϊκού, καθώς δεν είναι πια κοντά μας μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του Συλλόγου μας, ο Τάκης (Νεοτάκης) Λουκανίδης που απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.
Ο Τάκης Λουκανίδης, ίσως ο πληρέστερος Ελληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, καθώς είχε αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις θέσεις και μάλιστα με επιτυχία, παραμένει σύμβολο για την ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Στη σπουδαία καριέρα του, εκτός από τον Παναθηναϊκό όπου μεγαλούργησε, φόρεσε τη φανέλα των Δόξα Δράμας, ΑΠΟΕΛ, Άρη Θεσσαλονίκης και φυσικά της Εθνικής ομάδας. Ο Λουκανίδης κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση φιλάθλων και ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως χρωμάτων και καθιερώθηκε στις συνειδήσεις όλων σαν ένας από τους κορυφαίους της εποχής του.
Η μετεγγραφή του στον Παναθηναϊκό ήταν περιπετειώδης και εξελίχθηκε σε σίριαλ με αίσιο τέλος όταν το Δεκέμβριο του 1961 αφίχθη στην Αθήνα από την Κύπρο (όπου έπαιζε στο ΑΠΟΕΛ), αναφωνώντας «Παναθηναϊκέ μου ήρθα». Με το τριφύλλι στο στήθος, από το 1962 μέχρι το 1968 κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο (τη σεζόν 1968-69 όταν και κατακτήθηκε το νταμπλ ήταν αρχικώς στο ρόστερ της ομάδας χωρίς να παίξει, μια και ήταν τιμωρημένος από τη διοίκηση, ενώ τον Ιανουάριο έφυγε για τον Άρη), ήταν ασφαλώς μέλος της σπουδαίας ομάδας του αήττητου Πρωταθλήματος και έγραψε το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Συμμετείχε σε 142 αγώνες πρωταθλήματος με την ομάδα σημειώνοντας 59 γκολ, σκόραρε άλλες 12 φορές στο Κύπελλο, ενώ «έγραψε» και 12 ευρωπαϊκές συμμετοχές με 3 γκολ.
Προσωπικότητες όπως ο Λουκανίδης δεν φεύγουν ποτέ από δίπλα μας και αποτελούν μόνιμα ανεκτίμητη πυξίδα για τον προσανατολισμό όλων μας. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του σπουδαίου Τάκη Λουκανίδη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στο Κοιμητήριο Κηφισιάς στις 15:30».
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Δόξας Δράμας:
«Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Δόξα Δράμας Γιάννης Μπύρος και το διοικητικό συμβούλιο εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Τάκη Λουκανίδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Στην γειτονιά των Αγγέλων, κοντά στον αδερφό του Θανάση, βρίσκεται ένας από τους γίγαντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αναμφισβήτητα υπήρξε μια εμβληματική μορφή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κομμάτι της ιστορίας της ομάδας μας, από όπου μπήκε στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, με 50 συμμετοχές και 13 τέρματα, για να δώσει μετά τη σφραγίδα του πολυποίκιλου ταλέντου του στον Παναθηναϊκό, τον Άρη και την εθνική ομάδα.
Η ψυχωμένη του καρδιά σταμάτησε να χτυπά σήμερα, σκορπίζοντας στο πένθος όλους όσους τον αγάπησαν και τον αποθέωσαν μέσα στα γήπεδα».
ΑΠΕ