Τουρσί για τον χειμώνα από τη Μαρία
Υλικά
1 κιλό καρότα ψιλοκομμένα
2 κιλά λάχανο ψιλοκομμένο
2 κιλά κουνουπίδι ψιλοκομμένο
1 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
5-6 σκόρδα ψιλοκομμένα
1 κιλό κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κιλό πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
Αλμύρα
Βάζεις στη φωτιά να βράσουν
7-8 νεροπότηρα νερό
5 νεροπότηρα ελαιόλαδο
4 1/2 νεροπότηρα ξύδι, [άν έχεις σπιτικό ξύδι θα βάλεις 4 νεροπότηρα], 1 νεροπότηρο χοντρό αλάτι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
Μόλις αρχίζει να βράζει η αλμύρα του τουρσί, την ρίχνεις στα ψιλοκομμένα λαχανικά, ανακατώνεις και στην άκρη να κρυώσει και να μπεί στο ψυγείο.
Εγώ βάζω τα ψιλοκομμένα λαχανικά σε ζεματισμένα βάζα, ρίχνω τη βραστή αλμύρα, κλείνω σφιχτά τα καπάκια και στην άκρη για όλο τον χειμώνα.
Είναι τουρσί για όλα τα στομάχια, και για καλό τσίπουρο.
Καλή σας επιτυχία
Μαρία
ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εάν είμασταν απλοί σαν τα παιδιά, ο Κύριος θα έδειχνε σε εμάς τον Παράδεισο, θα εβλέπαμεν Αυτόν εν τη δόξῃ των Χερουβείμ και των Σεραφείμ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων και των Αγίων. Αλλά δεν είμαστε ταπεινοί και γι’ αυτό βασανίζουμε και τους εαυτούς μας και τους άλλους…
Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης