Υλικά συνταγής
- ξερά κρεμμύδια: 2 ψιλοκομμένα
- σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
- καρότα: 3 κομμένα σε ροδέλες
- σέλινο: 2 κλωνάρια, ψιλοκομμένο
- ντοματάκια κονσέρβας 400 γρ. ψιλοκομμένα
- ώριμες ντομάτες: 2 τριμμένες στο ρεντέ ή στον τρίφτη
- κύβος λαχανικών: 1 (προαιρετικά)
- θυμάρι, ρίγανη ή θρούμπι: 1 κουταλιά της σούπας
- αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι: όσο θέλετε
- ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι
- γίγαντες φασόλια: 500 γρ.
Εκτέλεση συνταγής
- Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύετε τα φασόλια σε μπολ με νερό, να φουσκώσουν. Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν (για 1 ώρα περίπου). Τα στραγγίζετε και κρατάτε 1½ φλιτζάνι από το νερό τους.
- Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο, την ψιλοκομμένη πιπεριά, τα καρότα και το σέλινο και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα ντοματάκια και τις φρέσκες ντομάτες, τον κύβο λαχανικών (αν βάλετε), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
- Σε πήλινο ή πυρίμαχο ταψί ρίχνετε τους γίγαντες και τους περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζετε με το θυμάρι, ρίγανη ή το θρούμπι. Προσθέτετε το ζουμί που κρατήσατε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Ψήνετε τους γίγαντες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ροδίσουν. Σερβίρετε με τυρί φέτα και ελιές.
Mix & Match
Ερυθρό κρασί και γίγαντες πλακί είναι σύμφωνα με τους περισσότερους ένας άριστος συνδυασμός. Μια ατέλειωτη ελληνική νοστιμιά, που ενισχύεται φυσικά με ελληνικές ερυθρές ποικιλίες, όπως το Μαυροτράγανο της Σαντορίνης ή το Ξινόμαυρο της Νάουσας. Στιβαρές ποικιλίες, με κότσια, νεύρο κι εκρηκτικό ταμπεραμέντο.