Υλικά συνταγής
- 1 κιλό σαρδέλες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι
- λίγη ρίγανη
- ο χυμός από 2 λεμόνια
- 600 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα
- 2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι
- ½ καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη και χωρίς σπόρους
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 οC. Καθαρίζετε τις σαρδέλες κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα, απλώνετε τις σαρδέλες, τις ραντίζετε με το μισό ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη και τις ψήνετε για 12’.
- Μόλις τις βγάλετε από το φούρνο, τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζετε τα αμπελοφάσουλα για 10’ και τα σουρώνετε. Χτυπάτε στο multi ή σε μικρό μπλέντερ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, την πιπερίτσα και το σκόρδο και περιχύνετε τα αμπελοφάσουλα. Σερβίρετε τα αμπελοφάσουλα μαζί με τις σαρδέλες.