- περισσότερα από 25.000 παιδιά και έφηβοι
- και 56 εκπαιδευτικοί
- από 142 Δημοτικά και 60 Λύκεια σε 66 και 31 κοινότητες της χώρας, αντίστοιχα
Το πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής διεξήγαγαν συγκοινωνιολόγοι μηχανικοί και ειδικά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί του ΙΜΕΤ με τη χρήση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού για κάθε ηλικιακή ομάδα, απευθυνόμενοι σε μαθητές που κατοικούν σε κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διευθύντριας Ερευνών του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Γεωργίας Αϋφαντοπούλου: «Η συνεργασία με τον TAP μας έδωσε την ευκαιρία για την ευρεία διάδοση της γνώσης του Ινστιτούτου μέσα από την εκτέλεση εστιασμένης εκπαίδευσης, με άμεσο αποτέλεσμα στην κοινωνία». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο χρονικές φάσεις:
- φάση Ι [Μάιος-Οκτώβριος 2016]: τα σεμινάρια παρακολούθησαν αποκλειστικά μαθητές Δημοτικού
- φάση ΙΙ [Σεπτέμβριος 2016-Φεβρουάριος 2017]: συμμετοχή μαθητών και Δημοτικού και Λυκείου
Ο TAP στήριξε την προσπάθεια στο πλαίσιο της δέσμευσής του να τηρεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά συμπεριφορές που σχετίζονται με την ασφάλεια, και να προωθεί βέλτιστες πρακτικές. Για το λόγο αυτό, τα μικρότερα παιδιά εκπαιδεύθηκαν σε βασικούς κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας (χρήση του οδικού δίκτυου ως πεζοί, ποδηλάτες ή επιβάτες), ενώ οι έφηβοι, δηλαδή οι οδηγοί του αύριο, σε κανόνες οδικής ασφαλείας.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, ενημερώθηκαν επίσης οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές για τους στόχους και το περιεχόμενό του, με τους εκπρόσωπους τους να ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην πρωτοβουλία και να συμμετέχουν στις εργασίες των σεμιναρίων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) κ. Ανάργυρος Πατακάκης, παρακολούθησε ένα από τα τελευταία σεμινάρια που παραδόθηκε στους μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Λυκείου Δράμας. Μετά την ολοκλήρωσή του, ο κ. Πατακάκης συζήτησε τη διαδικασία με αντιπροσώπους των ΙΜΕΤ και ΤΑΡ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών που ευαισθητοποιούν τους μαθητές σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση του έργου να υλοποιεί ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με ουσιαστικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και να προκρίνει πάνω από όλα την ασφάλεια, ο Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα κ. Rikard Scoufias, σημείωσε: «Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον TAP, όπως και η ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού με τις τοπικές κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή μας να συνδράμουμε την προσπάθεια του ΙΜΕΤ να βελτιώσει τη γνώση των νέων γύρω από θέματα οδικής ασφάλειας μόνο τυχαία δεν είναι».
Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.edu.imet.gr.