ΓρεβενάΕλλάδα

Γρεβενά: Ζυγούρι, το «ψάρι» του βουνού

Σημαντική είναι η αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών οξέων ω3, που παρατηρούνται στο γάλα  προβάτων των ημιορεινών και ορεινών περιοχών των Γρεβενών, σε σχέση με το γάλα προβάτων που ζουν στα πεδινά, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του τμήματος Γεωπονίας και του Εργαστηρίου της Ζωοτεχνίαs, του τμήματος Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ..

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κοζάνης η λέκτορας του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Ζωή Μπασδαγιάννη, «έχει τεκμηριωθεί η ανωτερότητα των προϊόντων πρόβειου γάλακτος των ορεινών περιοχών των Γρεβενών, που έχουν αυξημένα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ω3» και θα πρέπει όπως τόνισε «αυτό να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, που θα πρέπει όμως να διαφυλάξουν τις τοπικές φυλές των προβάτων».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στο πρόβειο γάλα των ορεινών περιοχών των Γρεβενών εντοπίστηκαν και ορισμένα «μονοτερπένια και σεσκιτερπένια» που δεν βρίσκονται στο γάλα των προβάτων πεδινών περιοχών και τα οποία κάνουν γευστικότερα τα προϊόντα γάλακτος.

Η κ. Μπασδαγιάννη αναφέρθηκε επίσης και στη νέα μελέτη του Εργαστήριου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του τμήματος Γεωπονίας, του Α.Π.Θ. σχετικά με την καταγραφή της πεζής πορείας μετακινούμενου κοπαδιού προβάτων από τα ορεινά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το Περιβόλι των Γρεβενών προς τα πεδινά της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συνολική απόσταση που διένυσαν τα ζώα, κατά την μετακίνησή τους από τα ορεινά, με υψόμετρο 1479 μ. στα πεδινά, με υψόμετρο 261 μ., ήταν 184,7 χλμ. Η μέση ταχύτητα του κοπαδιού ήταν 0,88 χλμ/ώρα και η μέγιστη 16 χλμ/ώρα με την ημερήσια διάρκεια κίνησης των ζώων να κυμαίνεται  από 3 ώρες και 37 λεπτά ως 13 ώρες και 53 λεπτά.

«Βασικός λόγος των διαφορών στη συνολική ημερήσια απόσταση ήταν, τόσο η πανίδα της περιοχής, λύκοι και αρκούδες όσο και οι βοσκότοποι», επισήμανε η λέκτορας του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Ζωή Μπασδαγιάννη, η οποία τόνισε ότι «η πρακτική αυτή ελαττώνει κατά πολύ τα έξοδα της μεταφοράς των ζώων σε σχέση με τη μεταφορά τους στα πεδινά με φορτηγά, τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων φθάνουν στα 3.000 ευρώ».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

περισσότερα
Back to top button