Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε σήμερα, 11/2/2017, για τον Μητροπολίτη Καστορίας και Εθνεγέρτη Γερμανό Καραβαγγέλη, όπου φέτος συμπληρώνονται 82 χρόνια από τον θάνατό του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου της πόλεως κ. Ανέστη Αγγελή και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, αποφάσισε κάθε χρόνο τέτοια μέρα να τελείται από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη η Επιμνημόσυνη Δέηση, εις ένδειξη τιμής και μνήμης στον ήρωα Μητροπολίτη Καστορίας.
Ο Γερμανός Καραβαγγέλης γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1866 στη Στύψη της Λέσβου και πέθανε ως Μητροπολίτης Αμασείας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου 1935 στο προάστιο Baden της Βιέννης, από αποπληξία ως αποτέλεσμα αρτηριοσκλήρωσης.
Το ελληνικό κράτος αρνήθηκε να καλύψει τα ελάχιστα έξοδα για τη νεκρώσιμη ακολουθία του. Με ιδιόχειρη διαθήκη, [Πρωτοδικείο Αθηνών, 28 Φεβρουαρίου 1935, απόφαση 1381/1935], που συνέταξε στην Αθήνα, στις 5 Ιουνίου 1935, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στη γενέτειρά του, τότε κοινότητα Στύψης, ορίζοντας ως εκτελεστές της τους φίλους του Περικλή Κεχαγιόγλου και Ιωάννη Χρυσαφίδη. Με τη διαθήκη του όριζε, «…την μεν ιδιόκτητόν μου διώροφον οικίαν, ευρισκομένην εν Χαροκόπου οδός Εσπερίδων 35, εις την Κοινότητα Στύψης, προς μνημόσυνον αιώνιον των γονέων μου…».
Επίσης, «.. Η κηδεία μου θα γίνη εν τω ναώ Γεωργίου Καρίτση με 1 μόνον ιερέα άνευ διακόνου. Δεν δέχομαι δε εις την κηδείαν μου ούτε αντιπρόσωπον του Κράτους ούτε της Εκκλησίας, εάν τυχόν ήθελαν αναμνησθή μετά θάνατον τας Εθνικάς μου υπηρεσίας. Δεν χρεωστώ σε κανέναν ουδέ οβολόν. Εις το Εθνος προσέφερα ό,τι ήτο δυνατόν ως Ιεράρχης του ’21, τας αδελφάς μου αποκατέστησα ως πατήρ, εφάνην δε χρήσιμος περισσότερού του πατρός και εις ανεψιούς, αδιάφορού εάν τιμές εκ των γαμβρών, αδελφών και ανεψιών μου απεδείχθησαν αχάριστοι προς εμέ..».
Έζησε την αχαριστία της πατρίδος και της πολιτείας και μετά το θάνατο του την ηθική αμνησία του έργου του και την ιστορική περιθωριοποίηση του. Τα οστά του διακομίστηκαν, στις 12 Ιουνίου 1959 στη Θεσσαλονίκη και δύο ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου στην Καστοριά, με πρωτοβουλία της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» και του «Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου». Σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα στον προαύλιο χώρο του Επισκοπείου Καστοριάς.