Πλέον τα κινητά τηλέφωνα -ακόμα και αυτά που κατατάσσονται στη μέση κατηγορία- μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο χρόνο από τον συνήθη κύκλο των δύο ετών αλλαγής τους.
Μάλιστα, αν ο χρήστης είναι προσεκτικός, ένα smartphone με μπαταρία σε καλή κατάσταση και επαρκή RAM και εσωτερική μνήμη μπορεί να του αντέξει για πολλά χρόνια.
Ωστόσο, κάποια στιγμή, ακόμα και οι καλύτερες συσκευές χρειάζονται αλλαγή. Αυτά είναι τα σημάδια ότι το κινητό σας πνέει τα λοίσθια:
1. Οριζόντιες και κάθετες γραμμές στην οθόνη: όπως επίσης τρεμουλιάσματα, “νεκρά” σημεία ή άλλες ανωμαλίες, όπως μεγάλη καθυστέρηση στην απόκριση ή και λάθος εντολές.
2. Το κουμπί “on-off” δεν λειτουργεί: συνήθως είναι και το κουμπί που ξεκλειδώνει την οθόνη, οπότε το πρόβλημα είναι συνολικό.
3. Η συσκευή κλείνει από μόνη της: αν εκεί που δεν το περιμένετε, το τηλέφωνό σας κάνει reboot, σημαίνει ότι θέλει άλλαγμα.
4. Αστάθεια στο λειτουργικό σύστημα: το λειτουργικό σύστημα είναι η καρδιά του κινητού σας. Αν αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα αστάθειας, όπως διαρκές κρασάρισμα εφαρμογών ή αδυναμία ενεργοποίησής του, τότε υπάρχει πρόβλημα.
5. Υπερθέρμανση: αν η συσκευή σας καίει κυριολεκτικά, ακόμα κι όταν δεν την χρησιμοποιείτε, αλλάξτε την άμεσα, υπάρχει ακόμα και κίνδυνος ατυχήματος.
6. Παραμόρφωση της μπαταρίας: αν η μπαταρία του κινητού σας ξαφνικά… φουσκώσει, τότε πετάξτε την, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης!
7. Το τηλέφωνο είναι πολύ αργό: ακόμα κι αν καθαρίσετε την cache memory, αν το τηλέφωνό σας θυμίζε αντιδράσεις… χελώνας, τότε καλό είναι να το αλλάξετε. Το ίδιο ισχύει και για την κάμερα της συσκευής.
8. Η μπαταρία αδειάζει πολύ γρήγορα: ξεκινήσατε τη μέρα σας με τη μπαταρία στο 100% και σε δύο ώρες έχει πέσει στο 40%; Τότε η μπαταρία θέλει αλλαγή και αν είναι κλεισμένη μέσα στο κέλυφος της συσκευής ίσως δεν αξίζει τον κόπο.
9. Το τηλέφωνο σας έχει πέσει κάτω πολλές φορές: ακόμα και με την προστασία μιας θήκης, ένα τηλέφωνο που έχει συναντήσει το έδαφος αρκετές φορές αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσει πρόβλημα.