Καστοριά

Επί τάπητος (του Παναγιώτη Κωστούλα)

kostoulaspanagiotis

Επειδή δεν έχει κανένα νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας είναι γεγονός ότι μέσα στο ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο ρεύματα.Το ένα πιστεύει στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (” 2 όψεις του ίδιου νομίσματος”) και χωρίς να χαρίζεται στο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο βασικός “ιστορικός” αντίπαλος της κεντροαριστεράς είναι και σήμερα η ΝΔ.

Θεωρεί ότι η τακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς τον επαναπατρισμό απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με παραδοσιακά αντιδεξιά αντανακλαστικά και θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής σε κυβέρνηση την συμμετοχή και των δύο πρώτων κομμάτων.

Το δεύτερο ρεύμα θέτει ως εθνική προτεραιότητα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, θεωρεί ότι η Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να είναι ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής της χώρας που η ίδια χάραξε πρώτη, να μην αντιμετωπίζει ενοχικά τη συνεργασία με τον ιστορικό της αντίπαλο θεωρώντας ότι δικαιώνεται από τις εξελίξεις και πιστεύει σε μια κυβέρνηση όλων των αποδεδειγμένα φιλοευρωπαϊκων δυνάμεων που επιθυμούν να υπηρετήσουν αυτή τη στρατηγική ασχέτως της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα όμως με το δικό της στίγμα διακριτό.

Εγώ προσωπικά ανήκω στο δεύτερο ρεύμα σκέψης. Σέβομαι όμως και την πρώτη προσέγγιση διότι σέβομαι κάθε προσέγγιση με πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, ανεξάρτητα αν δεν τη συμμερίζομαι.

Αυτό που ΔΕΝ σέβομαι είναι την απαίτηση της πολιτικής ομοιομορφίας που φλερτάρει με το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

Τα υγιή κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και βγαίνουν κερδισμένα όταν καταφέρνουν και μετατρέπουν διαλεκτικά τις διαφωνίες τους σε συνθέσεις.

Ως εκ τούτου πολύ καλά θα κάνουν ορισμένοι βασιλικότεροι του βασιλέως να εγκαταλείψουν την εμπρηστική ρητορική του “όποιος διαφωνεί να φύγει” ή το να προφητεύουν μονίμως (και πάντα να διαψεύδονται) ότι ετοιμαζόμαστε εμείς του “δεύτερου ρεύματος” να πάμε στη ΝΔ. Προσφέρουν ΚΑΚΙΣΤΕΣ υπηρεσίες στο χώρο.

Για να μην κουράζονται, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Μείναμε στο χώρο και υπό τη νέα του ηγεσία, κατεβήκαμε υποψήφιοι βουλευτές υπό τη νέα του ηγεσία, εκλεγήκαμε μέλη νομαρχιακών επιτροπών υπό τη νέα του ηγεσία, τσοντάρουμε κάθε μήνα από τη τσέπη μας για ενοίκια γραφείων και πληρωμή λογαριασμών υπό τη νέα του ηγεσία και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις θέσεις μας με πολιτικά επιχειρήματα κι ας ξέρουμε πολύ καλά αρκετοί εξ ημών ότι δεν είμαστε στο πλάνο της νέας ηγεσίας. Δεν είμαστε αφελείς.

Αυτά κι ελπίζω να συνεννοηθήκαμε.

 

 

περισσότερα
Back to top button