Ελλάδα

Η επιχειρηματικότητα μάνα καίγεται…

654321

Προλογίζει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος-Οικονομολόγος και υποψήφιος στις Εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος 2016,  

     Λαμβάνοντας ως αφορμή την δημοσιοποίηση ενός αξιόλογου άρθρου, από έναν αξιόλογο συνεργάτη Οικονομολόγο και φίλο, που δημοσιεύτηκε στον αθηναϊκό τύπο και απέσπασε πολλά εύγε ο αρθρογράφος, καθώς και το γεγονός ότι σε λίγο θα διεξαχθούν οι εκλογές του ΟΕΕ, δημοσιεύω το παρακάτω άρθρο για να καταδείξω το ενδιαφέρον της κίνησης της ΔΑΚΟ (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων) για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Η επιλογή του άρθρου έγινε για δύο λόγους. Πρώτον για να καταδείξει τον Γολγοθά και την δίωξη που βιώνει η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και δεύτερον διότι το άρθρο αυτό προέρχεται από έναν συνάδελφο συνεργάτη του Ο.Ε.Ε. με τον οποίο είχαμε κοινή πορεία στις τελευταίες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατέχει το αξίωμα του αντιπροέδρου στο ΟΕΕ, και σήμερα είναι επικεφαλής της κίνησης των οικονομολόγων ΔΑΚΟ. Το άρθρο αυτό που το παρουσιάζουμε αυτούσιο χωρίς περικοπές αν και μακροσκελές, αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς, διότι έτσι θα καταλάβει γιατί τα νέα και ανήσυχα νιάτα της πατρίδας επιλέγουν τον δρόμο της ξενιτιάς.

 

Κάντε τον κόπο να το διαβάσετε αξίζει τον κόπο διότι θα μάθετε πολλά 

 

“Η αλήθεια για την Οδύσσεια της   επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα”

από το epixirimatias.gr

Θέλοντας να αποτυπώσω την πραγματική εικόνα της σημερινής  Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα , έκανα μια μικρή αναδρομή , σε όλα αυτά που ακούγονται από τα ΜΜΕ και που γράφονται από τον τύπο,   τους τελευταίους μήνες στη Χώρα μας .

Χωρίς μεγάλη έκπληξη , διαπίστωσα, αν και το γνώριζα , ότι όλες οι αναφορές που γίνονται , έχουν να κάνουν μόνο με μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν . Πρόστιμο για το ένα , πρόστιμο για το άλλο , ελάφρυνση προστίμου για το τρίτο , επιβάρυνση προστίμου για το άλλο , όλα φέρνουν γύρω-γύρω από το «ψητό» , αλλά για την ουσία , «το ψητό», κουβέντα από κανέναν .

Μεγάλα λόγια , λόγια βαριά , που ακούγονται φιλόδοξα, που ακούγονται πολλές φορές δίκαια , αλλά όμως , για εμάς που ξέρουμε , μας προκαλούν θυμό ή γελάμε τις περισσότερες φορές .

Θα προσπαθήσω λοιπόν σήμερα , μέσα από το άρθρο μου αυτό, περιεκτικά και ουσιαστικά, να αποτυπώσω όλη την αλήθεια και την πραγματικότητα ώστε να δώσει  ο κάθε αναγνώστης, μόνος του την απάντηση : Υπάρχει Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ; Σημαντικό δε είναι να τονίσω εδώ , ότι μιλάμε πάντα και ακολουθούμε , την οδό της Νομιμότητας , της Ηθικής και της Πατριωτικής συνείδησης .

Με τον όρο «επιχειρηματίας» εννοούμε , κάθε φυσικό πρόσωπο , που είτε ως άτομο (ατομική επιχείρηση) , είτε σε ένα εταιρικό σχήμα (Ο.Ε., Ε.Ε. , Ε.Π.Ε. , Ι.Κ.Ε., Α.Ε. , Κ/Ξ κλπ) , αποφασίζει να επενδύσει από 1 ευρώ έως κάποια εκατομμύρια ευρώ , στην Χώρα μας , που λέγεται Ελλάδα και περικλείεται από τα γνωστά Διεθνώς αναγνωρισμένα στερεά ή υδάτινα σύνορά μας . Και δίνω αυτές τις διευκρινίσεις , γιατί πολλές φορές , ακούω Πολιτικούς να μιλάνε , και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μιλάμε για την ίδια Χώρα. Εγώ πάντως μιλάω για την Ελλάδα μας.

 

Θα αναφερθώ σε ένα Παράδειγμα , όπου η επέκτασή του φυσικά αφορά όλους μας , τα παιδιά μας , κάθε Έλληνα , αλλά εδώ και κάθε Ξένο επενδυτή-Επιχειρηματία .

 

Στη Χώρα μας αυτή , βρίσκονται τρία (3) νέα παιδιά , που έχουν τελειώσει ο ένας μια Πανεπιστημιακή σχολή , πχ Οικονομικό , ο άλλος  τελείωσε το στρατιωτικό και είναι άνεργος και η κυρία (έχουμε και γυναίκα στην παρέα) , είναι παντρεμένη με ένα παιδάκι και εργάζεται με ημιαπασχόληση σε μια εταιρεία. Φίλοι από το σχολείο οι τρεις τους , αποφασίζουν , να ανοίξουν ένα καφέ στην γειτονιά τους. Υπολογίζουν λοιπόν το κόστος της επένδυσης και προβλέπουν ότι για να ανοίξουν ένα αξιόλογο καφέ , με τραπεζοκαθίσματα και λοιπό εξοπλισμό , θα χρειαστούν 75.000 ευρώ.

Ας δούμε λοιπόν αυτοί οι τρεις νέοι άνθρωποι, τι θα αντιμετωπίσουν.

 

  1. Λογιστής-Φοροτεχνικός

Που θα τους συμβουλεύσει σωστά και θα τους δημιουργήσει το Νομικό πρόσωπο που θα τους εκπροσωπεί .

Η πρώτη ερώτηση λοιπόν θα είναι :το Εταιρικό Κεφάλαιο των 75.000 ευρώ , «πόθεν έσχες»; Που θα βρουν αυτοί οι τρεις νέοι τα χρήματα ; Η λογική απάντηση είναι , ότι θα τους τα δώσουν οι γονείς τους . Και πάλι όμως ο Φοροτεχνικός δεν καλύπτεται . Για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι , να νομιμοποιήσουν τα 25.000 ευρώ ο καθένας , έστω και από τους γονείς τους , θα πρέπει ο κάθε γονέας , να έχει τη δυνατότητα, όχι να τα έχει, αλλά να μπορεί τα τελευταία 10 χρόνια , μέσα από τις δηλώσεις του να τα έχει φορολογημένα και μη αναλωθέντα !!!!! Μετά από τα 8 χρόνια της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, προσωπική μου άποψη είναι πως ούτε το 5% των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα αυτή. Η επόμενη απάντηση είναι, να προχωρήσουν οι τρεις νέοι σε «Τραπεζικό δανεισμό». Εδώ απλώς γελάμε και δεν νομίζω πως αξίζει να σχολιάσουμε. Η Τρίτη λογικά απάντηση είναι, να απευθυνθούν σε κάποιον Κρατικό Φορέα να τους συμπαρασταθεί και να εγγυηθεί για αυτούς. Εδώ νομίζω απλώς, πως σκάμε στα γέλια. Νόμιμα, ηθικά και Πατριωτικά , αυτοί οι τρείς άνθρωποι, δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανοίξουν οποιαδήποτε επιχείρηση. Εδώ, έρχεται ο πρώτος συμβιβασμός με την «μη νομιμότητα» . Δημιουργούμε μια εταιρεία με κεφάλαιο 1.000 ευρώ και ο Θεός βοηθός.

Το παραπάνω θέμα, που ο καημένος ο Θεούλης μας δεν μπορεί να βοηθήσει , είναι μια τεράστια παγίδα, που σε τέτοιες καταστάσεις, οδηγούνται «αναγκαστικά» οι επιχειρηματίες, που έχουν όμως το χαρακτηριστικό της «μη νόμιμης προσωρινότητας» και έχουν το μεγάλο πρόβλημα στη συνέχεια. Γιατί μικρό κεφάλαιο, σημαίνει πολλές φορές και μικρή λήψη τιμολογίων, άρα πληρωμή με «μαύρα» χρήματα, που είναι ακατόρθωτο σήμερα να τα βρεις κλπ κλπ. Και για ορισμένους πιο προχωρημένους (συναδέλφους , δικηγόρους κλπ ) , ακόμη και τα Β΄ κατηγορίας βιβλία, που δεν έχουν ταμείο άρα έλεγχο, το «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων για τις αγορές, αν και δεν αποτυπώνεται, ισχύει κανονικά !!

 

  1. Μισθωτήριο έδρας και άδειες λειτουργίας.

Μπορεί ένας Χώρος να φαίνεται κατάλληλος για μια δραστηριότητα, αλλά πολλές φορές στη διαδικασία, ο χώρος αυτός «πάσχει» από λεπτομέρειες που μπορεί να είναι απλές, αλλά και πάρα πολύ δύσκολες. Ας δούμε μερικές: Άδεια χρήσης χώρου, που σημαίνει ότι πρέπει να προβλέπεται από τον κανονισμό της Πολυκατοικίας η χρήση του χώρου για το συγκεκριμένο κατάστημα, που σημαίνει ότι αν θέλει αλλαγή και διαφωνήσει ένας από τους ιδιοκτήτες ….τέλος οι χαρές. Μετά απαραίτητο πλέον είναι το «ενεργειακό πιστοποιητικό» που σημαίνει Εξειδικευμένος Μηχανικός, που συγκεντρώνεις από την αρχική άδεια οικοδομής έως ..τα πάντα. Μετά αρχίζουν οι άδειες από τον τοπικό Δήμο, από την Πυροσβεστική , από τον ιερέα , από το κοντινότερο σχολείο και συνεχίζεται το ποίημα. Μάλιστα, τώρα τελευταία, ακούγεται ότι όλα αυτά θα καταργηθούν και εγώ καλόπιστα (για να συνεχίσω κιόλας ), δέχομαι ότι όλα αυτά καταργούνται και αύριο τα παιδιά ανοίγουν.

 

  1. Εγγραφή στον ΟΑΕΕ

Αφού λοιπόν θα εργάζονται και οι τρεις και θα είναι και όλοι διαχειριστές, άρα θα ευθύνονται εξ’ ολοκλήρου και απεριόριστα οι τρεις και ο καθένας ξεχωριστά με την ατομική τους περιουσία, θα πρέπει να είναι και οι τρεις  εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ παλιά) . Μάλιστα , με τα νέα μέτρα , ενώ έως 31-12-2016 , όποιος ήταν γραμμένος σε ένα ασφαλιστικό φορέα πχ. ΙΚΑ, λάμβανε απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ , από 1-1-2017 , ασφαλίζεσαι παντού !!!! Και στο ΙΚΑ , και στον ΟΑΕΕ και στο οποιαδήποτε ταμείο είναι αρμόδιο για κάποια δραστηριότητα άλλη που ασκείς. Αν λοιπόν έχεις και ένα χωραφάκι στο χωριό με λίγες ελιές, θα γραφτείς και θα πληρώνεις και ΟΓΑ. Αυτός ο παραπάνω, δημιουργεί μια παγκόσμια τάξη απασχολούμενων, που θα ονομαστούν από 1-1-2017, μισθωτογεωργοκτηνοτροφοεπιχειρηματιοκαφετζήδες  και μην μας  ζητήσουν μετάφραση από την Τρόικα, δεν θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Και δεν θέλω, για να μην κουράσω, να κάνω αναφορά σε όλον τον υπόλοιπο Κόσμο τι γίνεται, γιατί …θα απογοητεύσω πάρα πολύ κόσμο.

 

  1. ΓΕΜΗ , Έναρξη Δ.Ο.Υ.

Εδώ τα πράγματα έχουν πραγματικά απλοποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια , αλλά μην πιστέψει κανένας αυτά τα δήθεν «ενός βήματος» και μιας ημέρας έναρξη !!! Το δεκαήμερο είναι το ελάχιστο , ο μήνας είναι μέσα στα πλαίσια της υπερβολής. Σε 15-20 ημέρες πάντως, οι τρεις νέοι, θα έχουν ΑΦΜ. Και μόνο τότε θα μπορούν να εργασθούν στον χώρο, να αρχίσουν να κάνουν επισκευές, παρεμβάσεις κλπ. Αν με ρωτήσει κανένας τώρα, αν για να ρίξουν μια μεσοτοιχία, χρειάζονται άδεια από την Πολεοδομία και όλα τα σχετικά ή τον γκρεμίζουμε νύχτα και όλα μέλι-γάλα, δεν θα τοποθετηθώ. Ή ας μην μπούμε στο ερώτημα, αν υπάρχει έστω και ένας που να περιμένει να γίνουν όλα αυτά για να επισκευάσει έναν χώρο !!! Ας μην συζητήσουμε επίσης, αν δεν ανατεθεί το έργο σε επίσημο εργολάβο, και αν ανατεθεί στον φίλο τον Άλφα, να πάρει τρεις εργάτες και να κάνει διαμόρφωση χώρου, αν περάσει (σπάνια , αλλά από κανένα κακόβουλο γείτονα ) το ΙΚΑ μετά από καταγγελία και τους πιάσει να εργάζονται, τι θα σημαίνει αυτό και για ποιον !!!! Δύσκολα ερωτήματα !!!!

 

  1. Η επιχείρηση λειτουργεί – Εγκαίνια

Ενώ ο ΟΑΕΕ τρέχει και χρεώνει 290 € το μήνα(και πάνω ) από την ημέρα της Έναρξης στη Δ.Ο.Υ., η δημιουργία της επιχείρησης και η ημερομηνία εγκαινίων, μπορεί να είναι μετά από 3-4 μήνες. Για τον ΟΑΕΕ αυτό δεν μετράει. Καλώς. Αρχίζουν οι προσλήψεις προσωπικού, ανά κατηγορία και υποχρεωτικά όλοι από την πρώτη στιγμή εμφάνισης στην επιχείρηση. Αν λοιπόν ένας, έρθει για δοκιμή, να δούμε αν ξέρει να κρατάει τον δίσκο ρε παιδάκι μου, και τύχει (που πάντα τυχαίνει ) να περάσει το ΙΚΑ για έλεγχο , τότε το πρόστιμο είναι 10.500 €. Αν κάποιος εργαζόμενος αρρωστήσει και έρθει κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει και δεν είναι δηλωμένος στο ωρομίσθιο πρόγραμμα της επιθεώρησης Εργασίας ακριβώς με την ώρα εισόδου και με την ώρα εξόδου, πάλι πρόστιμο. Πρόστιμο επιβάλλεται και αν η παραπάνω κατάσταση δεν είναι εμφανώς (κατά τον ελεγκτή) αναρτημένη. Πρόστιμο επιβάλλεται ακόμη αν δεν υπάρχουν όλες οι μισθολογικές καταστάσεις όλων των μηνών, πρόστιμο αν δεν υπάρχει βιβλίο αδειών και φυσικά οι εξοφλητικές αποδείξεις της μισθοδοσίας, ενώ βαρύ πρόστιμο και ποινικό, έχει το βιβλίο και οι υποδείξεις του Τεχνικού Ασφαλείας. Και πολλά άλλα πρόστιμα ακόμη.

Έκδοση όλων των αποδείξεων, διαφύλαξη όλων των αποδείξεων, αλλά και αν ακόμη, ο πελάτης που πίνει καφέ, πήρε την απόδειξη από το καλά τοποθετημένο ποτηράκι, έγραψε το τηλέφωνό του σε μια δεσποινίδα και της το έδωσε, το πρόστιμο και τις συνέπειες θα τα υποστεί ο επιχειρηματίας. Για να δείτε και τον παραλογισμό της υπόθεσης θα αναφέρω το εξής περιστατικό. Στα εγκαίνια λοιπόν μιας επιχείρησης, οι συγγενείς και οι φίλοι, έφεραν σε μια επιχείρηση, γλάστρες, πίνακα ζωγραφικής, άλλος ένα σετ για το γραφείο και διάφορα άλλα δώρα. Σε έλεγχο το ΣΔΟΕ μετά από μια εβδομάδα, καταλόγισε ως μη λήψη τιμολογίων αγορών, όλα τα παραπάνω. Το πρόστιμο πληρώθηκε κανονικά. Ουδέν σχόλιο.

 

  1. Φορολογίες και υποχρεώσεις

Η καφετέρια του παραδείγματός μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά . Πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις , ΦΠΑ , ΟΑΕΕ , Δήμος , ΓΕΜΗ , Επιμελητήρια , τα πάντα . Η εταιρεία αποκτά και εταιρικό λογαριασμό ,POS,   όλα χτυπημένα, όλα αγορασμένα με τιμολόγιο και τα Καθαρά Κέρδη στο τέλος της Χρήσεως είναι 100.000 ευρώ . Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα .

Φόρος εισοδήματος 33% -36% δηλαδή 100.000 Χ 33 ή 36% =    36.000 € (Μ.Ο. ανάλογα με την εταιρική μορφή είναι το 33-36%. Δεν υπολογίζω φόρο μερίσματος)

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος. 100% επί του φόρου = 36.000 €

Φόρος επιτηδεύματος   = 1.000 €

Φόρος Αλληλεγγύης 10% επί των 100.000 =    10.000 €

Εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε, ότι για τα καθαρά κέρδη των 100.000 €, η είσπραξη ήταν 124.000 ευρώ, άρα τα 24.000 € έχουν ήδη πληρωθεί στη Δ.Ο.Υ.

Έτσι για να έχουμε μια συνολική εικόνα, στα 124.000 € που είναι το αποτέλεσμα των καθαρών κερδών, όχι του τζίρου, δηλαδή έχουν αφαιρεθεί και όλες οι πληρωμές μισθών, ΙΚΑ, ενοικίων κλπ , έχουμε σε πρώτη φάση Φόρους στο Δημόσιο 107.000 ευρώ.(36.000+36.000+1.000+10.000+24.000)

Δεν τελειώσαμε όμως. Στα 100.000 € οι εισφορές στον ΟΑΕΕ , ανέρχονται στο 27% και για τους τρεις , οι οποίες είναι άλλα 27.000 ευρώ . Σύνολο 107.000+27.000 = 134.000 ευρώ . Και προσέξτε !!! Μην νομίζετε ότι αφαιρούνται από τα κέρδη κλπ, τα παραμύθια που λένε . Αυτά είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε τον επόμενο χρόνο , αφού προσδιοριστούν τα Καθαρά Κέρδη . Και θα αφαιρεθούν από τα έσοδα του επόμενου φυσικά και θα καταλογιστούν άλλα τον επόμενο κλπ κλπ .

Και φυσικά, κάποια μελλοντική φορολογική περαίωση της χρήσης, θα είναι και ένα κόστος 4-5.000 ευρώ . Για έλεγχο ..ας μη μιλήσουμε καθόλου . Και το ποιο τραγικό; Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, ΔΕΝ εκπίπτουν φορολογικά σαν έξοδα !!!!!!

Τώρα ,ζητάμε (το Κράτος ) ,  οι τρεις αυτοί επιχειρηματίες , να εργάζονται δωρεάν για τον εαυτό τους , δεν θα λαμβάνουν καμία νόμιμη αμοιβή για το σπίτι τους και για τα έξοδά τους , μόνο και μόνο για να λένε πως είναι επιχειρηματίες ; Μάλλον .

 

Και δεν είναι μόνο αυτά . Αλλά νομίζω πως αρκούν για να περιγράψουμε λίγο την επιχειρηματικότητα που μας ζητούν να ασκήσουμε στην Ελλάδα μας .

Την Επιχειρηματικότητα που θα φέρει θέσεις εργασίας.

Την Επιχειρηματικότητα που θα φέρει Ανάπτυξη .

Την Επιχειρηματικότητα που θα γυρίσει την Ελλάδα στο δρόμο της Προόδου .

Και όλα αυτά γίνονται , σε μια γειτονιά Κρατών , όπου τα άλλα Κράτη-γείτονες , έχουν Φόρους από 0% έως 10% !!!!!! Τραγικό !!

 

Είναι και άλλα πολλά που θέλω να γράψω .Αλλά επειδή είναι πολύ βαριά ως θέματα, θα γράψω μόνο ένα παράδειγμα και θα κλείσω.

Πελάτης μου, έχει εδώ και 45 χρόνια επιχείρηση. Είχε πάνω από 300 άτομα όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενους, εκ των οποίων πάνω από 250 έχουν συνταξιοδοτηθεί από την επιχείρησή του. Τα τελευταία 8 χρόνια, όπως και το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για να πληρώνει τους τελευταίους του εργαζόμενους, δεν μπόρεσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάνω από 80.000 € απλήρωτο κεφάλαιο. Τα προβλήματα τον ανάγκασαν να κλείσει την επιχείρησή του, να μην μπορεί να κάνει τα χαρτιά για σύνταξη και να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτή είναι η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα .

Και επειδή ,σε όλα αυτά υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας, με τις αποφάσεις μας ή με τις Πολιτικές επιλογές μας. Εγώ, θέλω να ζητήσω συγνώμη, από τους δυο γιούς μου Θράσο και Γιώργο Κολιό και από όλα τα νέα παιδιά, για την Ελλάδα που τους παραδίδουμε .

Ζώης Θρ. Κολιός

Οικονομολόγος –Λογιστής.>>

Φοροτεχνικός Σύμβουλος

Αντιπρόεδρος Οικονομ. Επιμελ. Ελλάδας.>>

 

epixirimatias.gr

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button