Η πονεμένη ιστορία με την Αρχιτεκτονική Σχολή της Καστοριάς έχει παρελθόν. Μέλλον δε φαίνεται να έχει, παρά τις πολιτικές δηλώσεις Καρυπίδη, Τελιγιορίδου για το “άνοιγμα” της. Και όχι επειδή δε θέλουν αλλά επειδή δεν μπορούν. Όταν στην Ελλάδα του Μνημονίου όλα πρέπει να συγχωνεύονται-καταργούνται είναι πολύ δύσκολο ένα Υπουργείο να πει “ανοίγω καινούργια Πανεπιστημιακή Σχολή”
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή χρονολογικά.
- Προεδρικό διάταγμα δημιουργίας και ίδρυσης τμήματος αρχιτεκτονικής σχολής τον Γενάρη του 2010 επί κυβερνήσεως του Γιώργου Παπανδρέου, όταν Υπουργός Παιδείας ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
- Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Καστοριάς, το 2013, μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και μεταφέρθηκε στη Κοζάνη με το υπ’ αριθμόν 72 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 119, 28/5/2013) επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Υπουργό Παιδείας τον κ. Αρβανιτόπουλο. (Σχέδιο Αθηνά).
Δηλαδή για 3 χρόνια η Καστοριά είχε Τμήμα Αρχιτεκτονικής το οποίο δε μπορούσε να λειτουργήσει.
Ο πρόεδρος της τότε Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όσο και οι τοπικοί παράγοντες δεν προχώρησαν σε κάποια μεθοδευμένη ενέργεια. Επιπλέον, για την ανακαίνιση του κτιρίου δαπανήθηκε και αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο επειδή εδώ και χρόνια μένει αναξιοποίητο, άρχισαν να δημιουργούνται φθορές.
Τελικά το εγχείρημα δε λειτούργησε, καθώς δεν διέθετε ούτε χρήματα (προϋπολογισμό) ούτε προσωπικό.
Και δύο ερωτήματα:
Στην σημερινή ζοφερή οικονομική πραγματικότητα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα νέο Τμήμα Αρχιτεκτονικής το οποίο ο κ. Καρυπίδης ή η κ. Τελιγιορίδου, αν καταφέρουν και πιέσουν το Υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει στην Καστοριά, θα μπορεί να λειτουργήσει;
Ποιο Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα μπορούσε να απαιτήσει η τοπική κοινωνία να ιδρυθεί στην Καστοριά το οποίο θα ήταν πραγματικά βιώσιμο, λειτουργικό, με καλές επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία στην περιοχή μας;
Είναι ωραίο να απαιτούμε σαν κοινωνία. Ας μάθουμε να απαιτούμε κάτι το οποίο είναι ρεαλιστικό, πραγματοποιήσιμο και ελπιδοφόρο.
ΦΟΥΙΤ