Αναγκαίος ο τρίτος πόλος
Για το μεγάλο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, μίλησε χθες σε συνάντηση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο Βόλο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υπουργός κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Ειδικά για την δημιουργία του υπερ-Ταμείου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός, καθώς, όπως είπε καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμφώνησε με αυτή την απαίτηση των δανειστών , πλην του Αλ. Τσίπρα.Ο π. υπουργός δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυσφήμηση της Α:ριστεράς και τόνισε πως το εγχείρημα της ένωσης των δυνάμεων του κέντρου «βουλιάζει» γιατί οι προσωπικές φιλοδοξίες των αρχηγών υπαγορεύουν στάσεις κομμάτων.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε πως καμία Κυβέρνηση δε θα ξεπουλούσε τη δημόσια περιουσία με τη δημιουργία του υπερταμείου τονίζοντας ότι ανάλογη πρόταση είχε γίνει από τους δανειστές και στον Γ. Παπανδρέου που ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά.
«Σημασία έχει τι πράττεις και όχι τι δηλώνεις. Οι πολιτικές που εφαρμόζουν κάθε άλλο παρά αριστερές είναι. Είναι επώδυνες και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες . Για αυτό και εγκαταλείπουν το ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι διότι ιδεολογική μετακίνηση από το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος.
Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν ισχυρό πολιτικό φορέα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, έναν τρίτο πόλο ανάμεσα «στη συντηρητική παράταξη του κ. Μητσοτάκη που μένει η ίδια με νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δοκιμάστηκαν και καταδικάστηκαν και την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που δυσφημεί την Αριστερά με τις υπερνεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει».
Ο ίδιος επιτέθηκε στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τα αδιέξοδα στη δημιουργία του τρίτου πόλου λέγοντας ότι «όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί και αρχηγίσκοι» ενώ επανέφερε το πλαίσιο των προτάσεων που προέβαλε το ΚΙΔΗΣΟ. Δηλαδή, δέσμευση όλων σε ένα πρόγραμμα με πυρήνα ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και δέσμευση ότι ο νέος πολιτικός φορέας «δεν θα ξαναγίνει υποχείριο καμίας κυβέρνησης είτε δεξιάς είτε κατ’ επίφαση αριστερής».
Απέκλεισε κάθε συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως μέσα από ένα ενιαίο σχέδιο εξόδου από την κρίση πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση απέναντι στους εταίρους για να σταματήσουν οι απαιτήσεις για συνεχή μεγάλα πλεονάσματα που «όμως έχουν τσακίσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας».
Για το ελληνικό χρέος επέρριψε τις ευθύνες για τη διόγκωσή του ειδικά τα τελευταία χρόνια στις Κυβερνήσεις του Κων. Καραμανλή ενώ επανέφερε την πρόταση του ΚΙΔΗΣΟ για μεγάλη επιμήκυνση ως μοναδική λύση προκειμένου σε συνδυασμό με ένα εθνικό σχέδιο δράσης να συμβάλλει για να βγει η χώρα από την κρίση και να επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης.