Κόσμος

Φεστιβάλ Βενετίας: «Η γυναίκα που έφυγε»… πήρε μαζί της τον Χρυσό Λέοντα – Δείτε τα βραβεία

festibal-benetias-i-gunaika-pou-efuge-pire-mazi-tis-ton-xruso-leontaΤο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτουμε την τελετή λήξης, η οποία είχε μεγάλο θριαμβευτή τον Λαβ Ντιάζ από τις Φιλιππίνες  που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωσης για την ταινία «The Woman Who Left» (Η γυναίκα που έφυγε).

Η συγκινητική ταινία, διάρκειας 228 λεπτών, του Φιλιππινέζου δημιουργού, που πριν από έξι μήνες είχε αποσπάσει την Αργυρή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου με την οκτάωρης διάρκειας ταινία του «Νανούρισμα για το θλιβερό μυστήριο», αφηγείται την ιστορία μιας πρώην δασκάλας η οποία ύστερα από 30 χρόνια φυλάκισης για φόνο που δεν διέπραξε, αφήνεται ελεύθερη, και αναζητά να εκδικηθεί τον άνθρωπο που ευθύνεται για την ενοχοποίησή της.

Το 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με την τελετή λήξης, η οποία είχε μεγάλο θριαμβευτή τον Λαβ Ντιάζ από τις Φιλιππίνες  που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωσης για την ταινία «The Woman Who Left» (Η γυναίκα που έφυγε).

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία σε συνδυασμό με τα γεμάτα έμπνευση πλάνα και τη δυνατή ερμηνεία από την Τσάρο Σάντος Κόντσιο χάρισαν στον Λαβ Ντιάζ τον Χρυσό Λέοντα. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έλαβα αυτό το βραβείο. Είναι πολύ όμορφο, το αφιερώνω στο λαό των Φιλιππίνων, στον αγώνα μας, τον αγώνα της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Ντιάζ κατά την παραλαβή του βραβείου του.

«Νοcturnal Animals», Έιμι Ανταμς

Ο Τομ Φορντ απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Νοcturnal Animals», ένα  θρίλερ με πρωταγωνιστές την Έιμι Άνταμς και τον Τζέικ Τζίλενχαλ. Μιλώντας στα ιταλικά, ο 55χρονος Φορντ ευχαρίστησε τους διοργανωτές του  Φεστιβάλ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «Έχω πολύ όμορφες μνήμες από τη θερμή ανταπόκριση της πρώτης μου ταινίας εδώ πριν επτά χρόνια. Η Ιταλία για μένα είναι δεύτερο σπίτι μου».

H πλοκή της νέας ταινίας του Φορντ, βασίζεται στο μυθιστόρημα του Όστιν Ράιτ «Tony and Susan» (1993).  Ο Τζέικ Τζίλενχαλ υποδύεται έναν  συγγραφέα που «εκδικείται» την πρώην σύζυγό του, επιμελήτρια εκθέσεων και ξαναπαντρεμένη, στέλνοντάς της το νέο του βιβλίο το οποίο αφηγείται την τρομακτική τροπή που παίρνει η διαδρομή μιας τριμελούς οικογένειας στην έρημο του Τέξας. Ο σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης διασκεύασε το μυθιστόρημα του Ράιτ με τρόπο που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και χάρισε στην Έιμι Ανταμς έναν σημαντικό ρόλο.

Ο Τομ Φορντ.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπασαν εξ ημισείας ο Ρώσος Αντρέι Κοντζαλόφσκι για το «Paradise» και ο Μεξικανός Αμάτ Εσκαλάντε για το «The Untamed». Ο ηθοποιός Όσκαρ Μαρτίνεζ από την Αργεντινή κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «The Distinguished Citizen» των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον, ενώ η Αμερικανίδα Έμα Στόουν απέσπασε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ.

Η 27χρονη Στόουν δεν ήταν στην απονομή, αλλά μίλησε μέσα από ένα προηχογραφημένο μήνυμα δηλώνοντας τον ενθουσιασμό της.

Η 27χρονη Στόουν δεν ήταν στην απονομή, αλλά μίλησε μέσα από ένα προηχογραφημένο μήνυμα δηλώνοντας τον ενθουσιασμό της. Είναι η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που κερδίζει το βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας μετά το 2002 και την Τζούλιαν Μουρ στο «Far From Heaven» του Τοντ Χέινς.

Έπειτα από δέκα ημέρες γεμάτες προβολές που έφεραν τη Βενετία στο επίκεντρο του κινηματογραφικού σύμπαντος παγκοσμίως, η Μόστρα έριξε αυλαία με την προβολή της ταινίας «The Magnificent Seven» του Αντουάν Φουκουά, η οποία πριν λίγα 24ωρα αποτέλεσε την εναρκτήρια ταινία στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Τα βραβεία

Χρυσός Λέοντας
«The Woman Who Left» του Λαβ Ντιάζ

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αμάτ Εσκαλάντε για το «The Untamed» και ο Αντρέι Κοντζαλόφσκι για το «Paradise»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Nocturnal Animals» του Τομ Φορντ

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Έμα Στόουν για το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Όσκαρ Μαρτίνεζ για το «The Distinguished Citizen» των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι (Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού)
Πάουλα Μπίρ για το «Frantz» του Φρανσουά Οζόν

Βραβείο Σεναρίου
Νόα Οπενχάιμ για το «Jackie» του Πάμπλο Λαραΐν

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
«The Bad Batch» της Άνα Λίλι Αμιρπούρ.

 

Τμήμα Ορίζοντες

Καλύτερη Ταινία
«Libera Mi» της Φεντερίκα Ντι Τζιάκομο

Καλύτερη Σκηνοθεσία
Φιεν Τροχ για το «Home»

Καλύτερο Σενάριο
«Bitter Money» του Γουάνγκ Μπινγκ

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
«Big Big World» του Ρέχα Ερντέμ

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία
Νούνιο Λοπέζ για το «Sao Jorge» του Μάρκο Μαρτίνς

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία
Ρουθ Ντιάζ για το «The Fury of a Patient Man» του Ραούλ Αρεβάλο

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
«La Voz Perdida» του Μαρτσέλο Μαρτινέσι (Παραγουάη).

naftemporiki.gr

περισσότερα
Back to top button