Ελλάδα

Μια σινεφίλ γιάφκα στην Αθήνα (βίντεο)

Ο 40χρονος σήμερα Αντώνης Κοτζιάς σπούδασε στο Λονδίνο και τη Γλασκόβη, παραμένοντας στη βρετανική πρωτεύουσα για να δουλέψει ως υπεύθυνος του τμήματος παραγωγής τρισδιάστατων γραφικών στα Pinewood Studios. Συνεργάστηκε στην παραγωγή του «Happy Feet» και υπήρξε σύμβουλος σε ταινίες όπως «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» και «Χάρι Πότερ: Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν».

Ακολουθώντας ανάποδη πορεία από εκείνη που πολλοί συμπατριώτες μας κινηματογραφιστές ονειρεύονται, επέστρεψε στην Ελλάδα και παράλληλα με τη θητεία του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ίδρυσε την εταιρία Yafka, από τα γραφεία της οποίας στην πλατεία Θεάτρου μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους ψηφιακούς κόσμους για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές (από τον ΣΚΑΪ ως το History Channel ), video games και διαφημιστικά σποτς, ακόμα και φιλμάκια για θεματικά πάρκα όπως το «Medical Theme Ride» της Κίνας. Αν και εταιρίες ψηφιακών οπτικών εφέ υπήρχαν στην Ελλάδα από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας (θυμάστε την «Πολίτικη Κουζίνα»; ), η Yafka ξεκίνησε από τα ζόμπι του «Το Κακό 2» και προχώρησε σε ζηλευτά για τα ευρωπαϊκά επίπεδα στάνταρντς με τα «Man at Sea», «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», «Η Μικρά Αγγλία» και «Μικρό Ψάρι».

littleengland_2

Το καράβι της ταινίας «Η Μικρά Αγγλία» είναι δημιουργία της Yafka

Τη στιγμή κατά την οποία ακόμα και ταινίες όπως αυτή του Γιάννη Οικονομίδη έχουν την ανάγκη ειδικών εφέ (το πέντε μέτρων τούνελ του «Μικρού Ψαριού» έγινε ολόκληρη… σπηλιά ), καταλαβαίνει κανείς πως το συγκεκριμένο πεδίο δεν έχει να κάνει μόνο με τεχνικά, αλλά κυρίως με δημιουργικά, αμιγώς καλλιτεχνικά επιτεύγματα. Εξάγοντας τεχνολογία εικόνας σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, η Yafka απέκτησε από πέρσι και σχολή Οπτικά Εφέ και Τρισδιάστατο Animation. Σε ένα στούντιο που διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε υλικό και λογισμικό, διοργανώνει δυο μεγάλους ετήσιους κύκλους μαθημάτων, έναν για Compositing & Visual Effects (Nuke ) 3D Animation & Visual Effects (3DS MAX ). Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 210 3313840 και στο mail [email protected].

athinorama.gr

 

 

 

 

 

 

περισσότερα
Back to top button