του ιατρού- ΩΡΛ Συμεών Σπύρου
Με τον όρο εμβοή εννοούμε την αντίληψη του ήχου κατά την απουσία ενός φαινομενικού ηχητικού ερεθίσματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά μια ενόχληση, που μπορεί να υποχωρήσει. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις οι εμβοέςαποτελούν μία σοβαρή κατάσταση.
Εκτίμηση των εμβοών
Η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού από τον ειδικό ΩΡΛ, η φυσική εξέταση καθώς και μια σειρά από εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβειατην προέλευση των εμβοών. Οι εμβοές μπορεί να είναι συνεχείς, διαλειπόμενες ή σφύζουσες (ακολουθούν δηλαδή τον καρδιακό παλμό), και πολλές φορές συνυπάρχουν με απώλεια ακοής ή και ίλιγγο. Το ακοόγραμμα είναι μια έγκυρη εξέταση, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και μία μαγνητική τομογραφία του ακουστικού νεύρου ( για αποκλεισμό όγκων της περιοχής).
Τα συνήθη αίτια που προκαλούν τις εμβοές είναι:
- Παρουσία υγρού πίσω από το τύμπανο, χρόνιες ωτίτιδες, ωτοσκλήρυνση
- Βύσμα κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις καθώς και κακώσεις του αυχένα
- Δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης
- Εκφύλιση του ακουστικού νεύρου κυρίως σε ηλικιωμένους
- Έκθεση σε δυνατούς ήχους και θορύβους
- Φάρμακα (ασπιρίνη , αντιφλεγμονώδεις ουσίες) και διεγερτικές ουσίες (καφεῒνη ,νικοτίνη)
- Σύνδρομο Meniere
- Αναιμία, Καρδιολογικά και αγγειακά προβλήματα
- Κατάθλιψη, άγχος και stressείναι πιθανόν να επιτείνουν το βουητό
- Μεταβολικά νοσήματα (Σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία)
- Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι εμβοές μπορεί να προκληθούν από ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα ή ένα ακουστικό νευρίνωμα (όγκοι του ακουστικού νεύρου)
Πρόληψη – Θεραπεία
Η θεραπεία είναι ξεχωριστή για κάθε περίπτωση εμβοών. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση τους. Εάν διαγνωστεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, η αντιμετώπιση του θα συνεπάγεται και μείωση η εξάλειψη των εμβοών.
Η χορήγηση φαρμακευτικών παρασκευασμάτων (αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών) μπορεί να αποδώσει σε ασθενείς με βαριά μορφή εμβοών.
Tips
- Αποφύγετε την έκθεσή σας σε δυνατούς ήχους – θορύβους (χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες η ειδικά ακουστικά αν η δουλειά σας είναι σε θορυβώδες περιβάλλον)
- Αποφυγή καφεῒνης, αλατιού, αλκοόλ και αναψυκτικά τύπου cola,διακοπή καπνίσματος
- Ελέγχετε συχνά την αρτηριακή σας πίεση
- Καθημερινή άσκησηγια τη βελτίωση της κυκλοφορίας
- Χρησιμοποιήστε ειδικά «τρύκ» για να καλύψετε το βουητό σας ειδικότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου ,όπως τον ήχο της τηλεόρασης η ενός ραδιοφώνου ο οποίος θα επικαλύψει- «σκεπάσει» τον ήχο του βουητού σας.
- Θεραπείες που μπορούν να χαλαρώσουν τον ασθενή και να δώσουν μια θετική διάθεση είναι η Γιόγκα,Pilates,βελονισμός κ.α.)
Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνικές για την αντιμετώπιση των εμβοών είναι η ηχοκάλυψη (masking) και η θεραπεία επανεκπαίδευσης για της εμβοές (Tinnitusretrainingtherapy) με θεαματικά ποσοστά επιτυχίας στην επικάλυψη των βουητών.
Από τη στήλη Υπέρ Υγείας της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επιμέλεια στήλης: Δώρα Κωτσοπούλου