Μικρότερες στρεμματικές απαιτήσεις για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε σχέση με το 2014
Ύστερα και από τις διευκρινήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σχετικά με τα κριτήρια βαθμολογίας και τους δείκτες τυπικής απόδοσης των καλλιεργειών με τις απαιτούμενες εκτάσεις για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2016, οι καλλιεργητές της ΠΕ Καστοριάς, ιδίως οι καλλιεργητές Φασολιών και Μήλων, εμφανίζονται ιδιαίτερα ευνοημένοι σε σχέση με προηγούμενα προγράμματα νέων αγροτών.
Συγκεκριμένα, ενώ σε παλαιότερα προγράμματα νέων αγροτών (πχ 2009, 2014) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνταν ως και 27 στρέμματα φασολιών, σήμερα, στο πρόγραμμα του 2016 απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 7 στρέμματα (εφόσον ο υποψήφιος νέος αγρότης είναι καλλιεργητής αποκλειστικά φασολιών). Το θετικό αυτό γεγονός έγινε δυνατό μετά και από σχετικά αιτήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Καστοριάς.
Πέρα από τους καλλιεργητές φασολιών, ιδιαίτερα ευνοημένοι εμφανίζονται και οι αγρότες που ασχολούνται με τις άλλες κύριες καλλιέργειες του Νομού. Για την καλλιέργεια της μηλιάς, από τον υποψήφιο νέο αγρότη απαιτούνται πλέον 12 στρέμματα κατ’ ελάχιστον όταν σε παλαιότερα προγράμματα η απαίτηση ήταν ως και τα 18 στρέμματα. Για την καλλιέργεια της πατάτας και της ντομάτας οι απαιτήσεις του προγράμματος έχουν μειωθεί στο μισό. Για τις πατάτες απαιτούνται πλέον 9 στρέμματα όταν το 2014 η απαίτηση ήταν 18 στρέμματα και για τις ντομάτες η απαίτηση μειώθηκε από τα 14 στρέμματα στα 7.
Ιδιαίτερα σημαντική μείωση έχουμε επίσης στις απαιτήσεις για καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται πλέον μόνο 8,5 στρέμματα οποιασδήποτε καλλιέργειας αρωματικών ή φαρμακευτικών φυτών (λεβάντα, τσάι του βουνού, ρίγανη κτλ) όταν στο πρόγραμμα του 2014 η απαίτηση ανέρχονταν στα 52 στρέμματα (84% μείωση).
Βέβαια, καθώς κάθε περίπτωση υποψήφιου Νέου Αγρότη και γεωργικής εκμετάλλευσης είναι ξεχωριστή, η δυνατότητα συμμετοχής και δημιουργίας μίας βιώσιμης εκμετάλλευσης μέσα από τα πλαίσια του προγράμματος θα πρέπει να εξετασθεί με την τεχνική στήριξη ενός εξειδικευμένου γεωπόνου αγροτικής οικονομίας.
Δρ. Δημήτρης Νάτος
Γεωπόνος – Μελετητής / Αγροτικός Σύμβουλος
Διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ
Το γραφείο του γεωπόνου-μελετητή Δημήτρη Νάτου (Πτολεμαίων 3, Καστοριά, 2467025043/6972705625) προσφέρει δωρεάν ενημέρωση για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 2016.
Προετοιμασία για τη σύνταξη ενός επιτυχημένου φακέλου υποψηφιότητας καθώς και αποτελεσματική τεχνική στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.