Κατάμεστη η αίθουσα της ΕΔΗΚΑ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη των Καστοριανών για το θέατρο, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για την ίδρυση ενός πολιτιστικού κέντρου στην πόλη μας, κατάλληλα διαμορφωμένου για θεατρικές παραστάσεις.
Η θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου Καστοριάς μας μετέφερε χθες το βράδυ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Τα μέλη της , μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου ενσάρκωσαν τους ήρωες του Παντελή Χορν στο “Φιντανάκι”, μια πικρή ηθογραφία, γραμμένη το 1921.
Σκηνικό της παράστασης , μια αυλή της σημερινής Πλάκας , όπου οι ήρωες παραδίδονται αμαχητί στις προσταγές της εποχής που τους θέλει ηθικά εξαθλιωμένους , λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κατάπτωσης που βιώνει η Ελλάδα. Ο έρωτας γίνεται αγοραίος, το χρήμα ανάγεται ως υπέρτατος θεός , οι ηθικές αξίες καταρρέουν.
Κι εδώ αναρωτιέται κάποιος: Και πώς όλα αυτά μπορούν να μεταφερθούν στη σκηνή από μια ομάδα μαθητών, με την καρδιά τους να πάλλεται στους έντονους εφηβικούς ρυθμούς της εποχής μας;
Κι όμως τα κατάφεραν. Η θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου μας εξέπληξε με την ωριμότητα προσέγγισης του έργου, το υποκριτικό τους ταλέντο και τη λιτή και άριστη ερμηνεία των ρόλων τους , χωρίς υπερβολικούς μελοδραματισμούς και φιοριτούρες.
Τα κατάφεραν χάρη στην αγάπη τους για το θέατρο, τη στήριξη και τη διδασκαλία των υπεύθυνων καθηγητριών τους , της φιλολόγου κ. Βαρβάρας Μπερελή , της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Αργυρούς Κούμα και της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Δήμητρας Σιμορέλη . Τα κατάφεραν , χάρη στο προσωπικό του Β’ Λυκείου , που αφουγκράζεται τους παλμούς της εφηβικής ψυχής και τους δίνει διέξοδο μέσω της καλλιτεχνικής τους έκφρασης.
“Γι’ αυτό ακριβώς κάνουμε θέατρο” σημειώνει στο καλαίσθητο φυλλάδιο που συνόδευε την παράσταση η κ. Μπελερή, επικαλούμενη τις ρήσεις του Καρόλου Κουν : “Για ν’ αγγίξουμε ο ένας τον άλλο, να συγκινηθούμε, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπος μας”.
Για μια ακόμη φορά όμως , αποδεικνύεται ότι η Καστοριά δε διαθέτει χώρο για να στεγάσει αυτές τις αξιόλογες δράσεις των πολιτών της. Όπως δήλωσε στο “φούιτ” η κ. Μπελερή , παρόλο που η ΕΔΗΚΑ αγκάλιασε την προσπάθειά τους για μια ακόμη φορά, η αίθουσα δεν είναι κατάλληλη για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, δε μπορεί να υποστηρίξει τις ανάλογες ηχητικές και φωτιστικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα χειροκίνητα στη σκηνή. Η ανάγκη ύπαρξης ενός πολιτιστικού κέντρου καθίσταται και πάλι επιτακτική. Κραυγή “βοώντος εν τη ερήμω” για μια ακόμη φορά ;
Η παράσταση θα επαναληφθεί και σήμερα Κυριακή 17 Απριλίου στις 20.30 στη σκηνή της ΕΔΗΚΑ