Οι καλύτερες συνταγές για σπιτικό ρακόμελο!
Το ζεστό ποτό της παρέας για τον Χειμώνα. Τώρα που ανακαλύπτουμε πλέον ελληνικές γεύσεις.
Κρητικό:
4 φλιτζάνια ρακή
6 κουταλιές μέλι
3 ξυλάκια κανέλας
6 ολόκληρα γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
1 φλυτζάνι νερό
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την κανέλα και το γαρύφαλλο μαζί και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγη ώρα ώστε να βγουν τα αρώματά τους.
Μετά από 2-3 λεπτά και προσθέσουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά (για να διαλυθεί το μέλι) και προσθέτουμε η ρακή.
Προσέχουμε να μη βράσει, έτσι κρατάμε τη φωτιά πολύ χαμηλά.
Σε 3 λεπτά είμαστε έτοιμοι!
(Προσοχή, όταν ζεσταίνουμε οινοπνευματώδη να μη δυναμώσουμε την ένταση της φωτιάς και δημιουργήσουμε πυρκαγιά…!)
Σερβίρουμε σε μικρά σφηνάκια.
Αμοργιανό:
4 φλιτζάνια ρακή
8 κουταλιές μέλι
3 ξυλάκια κανέλας
8 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
1 αστεροειδή γλυκάνισο
μέντα
1 φακελάκι τσάι μαύρο (αν τολμάτε αρωματικό ή φασκόμηλο ή τσάι του βουνού)
1 φλυτζάνι νερό
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τον γλυκάνισο, τη μέντα (μπορείτε να την αποφύγετε αν δε σας ταιριάζει στη γεύση) και κρατάμε μέσα στο νερό το φακελάκι με το τσάι (δοκιμάστε και φασκόμηλο ή τσάι του βουνού) και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε σιγανή φωτιά ώστε να βγουν τα αρώματά τους.
Το αφήνουμε για 3-5 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Κρατάμε την κανέλα, τον γλυκάνισο και τα γαρύφαλλα για να τα προσθέσουμε μετά στο μπουκάλι με το ρακόμελο.
Σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό χωρίς να βράσει.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ρακί σε πολύ σιγανή φωτιά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι μην αρπάξουμε φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό μέλι και το αρωματικό αφέψημα.
Σερβίρουμε σε μικρά σφηνάκια.
Φυλάσσουμε σε γυάλινο μπουκάλι.