Υλικά
- Για τα σουδάκια
- νερό: 250ml
- αυγά: 4-5
- αλάτι: λίγο
- βούτυρο: 120 γρ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 250 γρ. κοσκινισμένο
- Για τη γέμιση
- κρέμα γάλακτος: 300ml
- σοκολάτα κουβερτούρα: 150 γρ.
- βούτυρο: 50 γρ.
- Για την επικάλυψη
- γάλα φρέσκο: 125ml
- σοκολάτα λευκή: 200 γρ.
- βούτυρο: 15 γρ.
- κρέμα γάλακτος: 60ml
- λικέρ πορτοκάλι: 3 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
- Τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το βούτυρο και το αλάτι. Αφού πάρουν βράση ρίχνετε το αλεύρι με μια κίνηση ανακατεύοντας δυνατά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και ρίχνετε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας ώσπου να αποκτήσετε μια εύπλαστη, ομοιογενή ζύμη.
- Βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε τη ζύμη σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια. Τα βάζετε στο ταψί σε αραιή απόσταση μεταξύ τους, γιατί όταν ψηθούν θα διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνετε τα σου στους 220°C για 15’-20’ λεπτά. Όταν τα βγάζετε από το φούρνο, τα κόβετε στη μέση όσο είναι ακόμα ζεστά και τα αφήνετε να κρυώσουν για να τα γεμίσετε.
- Για τη γέμιση βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί καλά. Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε μέσα στην κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώνετε και το βούτυρο. Τοποθετείτε την κρέμα στο ψυγείο να παγώσει.
- Για την επικάλυψη, βάζετε το γάλα να πάρει μια βράση και ρίχνετε μέσα τη σοκολάτα, αφού την κόψετε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνετε και το βούτυρο ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός. Τέλος βάζετε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αρωματίζετε με το λικέρ.
- Παίρνετε τα σουδάκια και τα γεμίζετε με την κουβερτούρα. Τα βάζετε σε ένα μπολ, ή σε ατομικά μπολάκια και καλύπτετε με αρκετή επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Σερβίρετε το προφιτερόλ κρύο.