ΕκδηλώσειςΚαστοριάΚόσμοςτελευταίες ειδήσεις

Ομιλία στον ΟΗΕ για την εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

Την ιστορια της χαμενης Εβραικης Κοινοτητος Καστοριας κατεθεσε ο κ. Αντωνης Παπαδαμιανος στην Ημερα Μνημης του Ολοκαυτωματος στον Οργανισμο των Ηνωμενων Εθνων, που πραγματοποιηθηκε στις 31 Ιανουαριου 2018.

Στην αιθουσα της Γενικης Συνελευσης των Ηνωμενων Εθνων, στην επαιτειο της Διεθνους Ημερας Μνημης των θυματων του Ολοκαυτωματος. Η εισοδος ειναι επιτρεπτη μονον κατοπιν ειδικης προσκλησεως, και στην ειδικη αυτη εκδηλωση τα Ηνωμενα Εθνη σκοπο εχουν να επιμορφωσουν παγκοσμιως τον κοσμο γυρω απο τα θεματα γενοκτονιας και ολοκαυτωματων. Το προγραμμα της εκδηλωσης παρουσιασε η δις. Αλισον Σμαιλ, γραμματεας του Γενικου Γραμματεως και ειδικη σε θεματα παγκοσμιας επικοινωνιας. Κατοπιν ο Γεν. Γραμματεας των Ηνωμ. Εθνων μιλησε για τον ανθρωπισμο, την αλληλεγγυη,την συμφυλιωση, και τον ρολο του Ο.Η.Ε. στο παγκοσμιο γιγνεσθε. Στην συνεχεια αλλοι διαφοροι επισημοι αναφερθηκαν στην καταδικαση του ολοκληρωτισμου ως πολιτικη εκφραση στη σημερινη κοινωνια.

Ο κ. Α. Παπαδαμιανος στην αρχη της ομιλιας του μιλησε την εξαφανιση και καταστροφη της Εβραικης Κοινοτητος Καστοριας καθως επισης και στην σφαγη της Κλεισουρας. Στη συνέχεια αναφερθηκε στο “Κεντρου Σπουδων Εβραικης Κληρονομιας Καστοριας” που ιδρυθηκε προ διετιας στην Αμερικη, με σκοπο την διατηρηση της ιστοριας της χαμενης Εβραικης Κοινοτητος Καστοριας, τις διαφορες εκδοσεις που θα ακολουθησουν, οπως και την προσπαθεια που καταβαλεται για την δημιουργια ενος αρχειου απο αναφορες ανθρωπων που εζησαν τα γεγονοτα του 1944. Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργια ενος Μουσειου εις μνημη των αδικοχαμενων συμπολιτων μας,  στις εκδηλωσεις μνημης που γινονται τα τελευταια τρια χρονια με ιδιωτικη πρωτοβουλια. Κατατεθηκε επισης συμβολικα κειμενο αναφορας, φλαιερς που τυπωθηκαν σχετικα με την αδικοχαμενη Εβραικη Κοινοτητα Καστοριας, και αναφερθησαν οι διαφορες διαχρονικες προσπαθειες ατομων που βοηθησαν και βοηθουν στη συντηρηση της Ιστορικης Μνημης στην περιοχη μας.

Ο καθηγητης του Ολοκαυτωματος κ. David Golgerg, συγκινημενος, παρακολουθησε με τους αριστουχους εκ των μαθητων του την παρουσιαση, και τους προετρεψε να επισκεφθουν την Καστορια, την οποια ο ιδιος επισκεφθηκε το καλοκαιρι του 2016.

 

 

περισσότερα
Back to top button