Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Νότια Παραλία: Μπορεί ο κύκνος να πάει για καφέ και για σουβλάκι; (ρεπορτάζ)

Έχει γίνει viral στα social media ο κύκνος στη Νότια Παραλία που έχει περάσει τον δρόμο και συχνάζει έξω από τις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης. Ένα θέαμα πραγματικά παράξενο που αρέσει σε ντόπιους και σε τουρίστες και από αγάπη του προσφέρουν διάφορες λιχουδιές. Είναι όμως αυτό σωστό;

Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς στους οποίους απευθύνθηκε του ΦΟΥΙΤ είναι κατηγορηματικοί: ΟΧΙ!

“Οι κύκνοι που φιλοξενούνται στην λίμνη μας είναι άγρια ζώα και για κανένα λόγο δεν πρέπει να καταναλώνουν τροφές που απευθύνονται σε ανθρώπους. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μόνο πρόβλημα υγείας μπορεί να δημιουργήσει σε ένα άγριο πτηνό και να το οδηγήσουν σε βέβαιο θάνατο, ίδια αποτελέσματα είχαμε με άλλους δυο κύκνους παλαιότερα”.

Να θυμίσουμε ότι πέρσι τέτοιο καιρό, αλλά και το περασμένο καλοκαίρι, δύο κύκνοι που είχαν τις ίδιες συνήθειες έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα ο ένας είχε μεταφερθεί στο Δισπηλιό, όμως ξαναγύρισε στα πεζοδρόμια της Νότιας Παραλίας και τελικά πέθανε. “Τα ζώα δεν παράγουν ινσουλίνη και δεν μπορούν να μεταβολίσουν ζάχαρη και αλάτι που υπάρχουν στις δικές μας τροφές. Γι’ αυτά είναι δηλητήριο”.

Επίσης πρόβλημα είναι η διέλευση σε δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και ο κίνδυνος από άλλα ζώα όπως αδέσποτα σκυλιά, που λιγοστεύουν περισσότερο το προσδόκιμο της ζωής τους.

Τι θα πρέπει να κάνουμε αν δούμε κύκνο μακρυά από τη λίμνη, οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς μας λένε: “Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες, αν αντιληφθείτε την παρουσία του εκτός της λίμνης, με αργές κινήσεις να τον οδηγήσετε προς το νερό, εκεί είναι το σπίτι του, δεν είναι ατραξιόν.

 

 

περισσότερα
Back to top button