Καστοριά

Ο εορτασμός του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος στη Νέα Λεύκη (φωτογραφίες)

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Νέας Λεύκης λειτούργησε χθες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή των Κληρικών του αλλά και πολλών πιστών χριστιανών.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για τον Άγιο Τρύφωνα, ο οποίος μπορεί να ήταν ένας χηνοβοσκός στη Λάμψακο της Φρυγίας, όμως η χάρις του Θεού τον ανέδειξε στα πέρατα του κόσμου και ο λόγος του ήταν λόγος της χάριτος του Θεού.

Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος παρουσιάζοντας κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αγίων της Εκκλησίας μας. Το πρώτο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία, και όπως και ο Κύριός μας είναι φιλάνθρωπος, έτσι και οι Άγιοι δείχνουν πλουσιοπάροχα το έλεός τους στους ανθρώπους και βρίσκονται κοντά τους. Εμείς δυστυχώς επειδή δεν διαθέτουμε τους οφθαλμούς της πίστεως δεν μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τα θαυμάσια του Θεού.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αγίων μας είναι η ελεημοσύνη. Αυτοί σκορπούν την ευλογία του Θεού και συμπαρίστανται στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και προτρέπει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να τιμάμαι τους Αγίους και να προστρέχουμε στη βοήθειά τους.

Και ένα τρίτο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι αυτό της φιλοπατρίας. Οι Άγιοι αγαπούσαν την πατρίδα τους και ενδιαφέρονταν γι’αυτήν και ήταν ο τόπος που επέλεγαν οι ίδιοι για να ταφούν. Ο χρυσορρήμων Ιωάννης γράφει σε μια ομιλία του πως δεν υπάρχει τίποτα γλυκύτερο από την πατρίδα, αυτή που μας γέννησε και μας ανέθρεψε.

Κι εμείς σήμερα, συνέχισε ο κ. Σεραφείμ, έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα μας και οφείλουμε να σταθούμε γενναίοι στα πόδια μας και να ομολογήσουμε την πίστη στον Χριστό και την αγάπη μας στην πατρίδα.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Εφημέριο Αρχιμ. Νεκτάριο Κακουλίδη, για την προετοιμασία της πανηγύρεως αλλά και για τον καθημερινό του αγώνα στον Ναό του Αγίου Τρύφωνος, αλλά και στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριωτίσσης.

imkastorias.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button