Καστοριά

Νικητές και ηττημένοι του συλλαλητηρίου (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

Ως συνήθως η αλήθεια είναι πάντα κάπου στην μέση. Αλλά βλέπω σήμερα ότι ακόμα και άνθρωποι που τους θεωρούσα πολιτικά ψύχραιμους και κάπως αποστασιοποιημένους να τείνουν να υπερασπίζονται τα άκρα. Και να επιδεικνύουν φανατισμό. Για τον απλό κόσμο δεν το συζητάμε. Μέθυσε από την απήχηση του συλλαλητήριου και άρχισε να βλέπει αφ’ υψηλού τα πάντα.
Τα πράγματα φυσικά απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια. Το συλλαλητήριο όλα τα συλλαλητήρια είναι εσωτερικές υποθέσεις που στέλνουν μηνύματα στις εκάστοτε εξουσίες. Και περιορίζουν τις εναλλακτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ηττήθηκε. Η εξωτερική πολιτική ενός κοινά αποδεκτού ονόματος με συμπεριλαμβανόμενο τον όρο Μακεδονία που εισηγήθηκε δεν έγινε αποδεκτή από τον λαό. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στην γνωστή κατάληξη της κωλοτούμπας. Με προκάλυψη την μυστικότητα των συνομιλιών που τους δίνει το περιθώριο να αρνηθούν τα πάντα. Ποιοι εμείς δεχτήκαμε σύνθετη ονομασία; Δεν θάστε καλά! Αυτό θα πουν στο τέλος.
Και η ΝΔ ηττήθηκε. Η σύνθετη ονομασία που είχε γίνει αποδεκτή στο Βουκουρέστι το ’08 τελικά απορρίφθηκε. Βγήκε ο Καραμανλής ο σιωπηλός και είπε ότι δεν ισχύει. Αυτό είναι βήματα πίσω.
Και όλο το ακροδεξιό φάσμα των κομμάτων ηττήθηκε. Κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να εκφράσει αποτελεσματικά την λαϊκή κατακραυγή αφήνοντας χώρο σε νέα μαγειρέματα.
Και οι προοδευτικές δυνάμεις ηττήθηκαν. Αδράνησαν και υποτίμησαν τον λαϊκό παλμό με αποτέλεσμα να τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις.
Και τα μαζικά μέσα ενημέρωσης δημόσια και κρατικά ηττήθηκαν. Δεν είναι δυνατόν να είσαι αρχισυντάκτης ειδήσεων και να θάβεις ένα θέμα κι ένα συμβάν για το οποίο ενδιαφέρεται το πανελλήνιο. είτε εκτελείς διατεταγμένη υπηρεσία (ΕΡΤ) είτε είσαι πέρα για πέρα αξιακά και εμπορικά αναντίστοιχος (ιδιωτικοί σταθμοί)
Ποιοι κέρδισαν.
Εν πρώτοις ο λαός. Ο οποίος για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα εκφράστηκε ανοικτά καθαρά και ακομμάτιστα. με παλμό και θυμό και πάθος
Από εκεί και πέρα (όσο κι αν φαίνεται περίεργο) κέρδισαν και οι Σκοπιανοί. Οι οποίοι θα μας δείχνουν με το δάκτυλο στην διεθνή κοινότητα και θα λένε. Τους βλέπετε; Εμείς το παλέψαμε, προσπαθήσαμε αλλά αυτοί τορπίλισαν τις συνομιλίες και δεν έδειξαν καλή διάθεση.
Μια μη λύση με την υπόθεση να συνεχίσει να σέρνεται συνιστά βούτυρο στο ψωμί τους. Όσο περνά ο χρόνος το Μακεδονία θα παγιώνεται. Η διεθνής κοινότητα (το λέω για πολλοστή φορά) δεν είναι τόσο διαβασμένη να ξέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Βλέπει αντιδράσεις και κάνει εκτιμήσεις καθαρά από τα φαινόμενα και όχι την ουσία των πραγμάτων.
Αυτό που κατά την γνώμη θα έπρεπε να γίνει είναι να δεχόμασταν μια σύνθετη ονομασία σε ΕΝΙΑΙΑ φόρμα και ΜΕΤΑ να τους πεθαίναμε στην ιστορία. Να κάναμε μια ιστορική εφόρμηση σε όλον τον κόσμο να δείχναμε τα τι και τα πως της αρχαίας Μακεδονίας και την ανύπαρκτη σχέση των Σλαύων μαζί της.
Δεν το κάναμε ως τώρα και πολύ δύσκολα θα το κάνουμε στο μέλλον.

 

 

 

περισσότερα
Back to top button