ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η Καστοριά του Βασίλη Παπαντίνα (ηχόραμα)

Πριν 30 χρόνια,με την άδεια του αείμνηστου ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΤΙΝΑ,φωτογράφισα τους πίνακές του στην έκθεση που έκανε στην γκαλερί Αρμονία.Μαγεμένος από τον ιστορικό πλούτο που είχα στα χέρια μου,και θέλοντας να τον μοιρασθώ με τους συμπολίτες μου,έκανα, για λογαριασμό του Φωτογραφικού τότε Τμήματος του Συλλόγου Αρμονία,αυτή την οπτικοακουστική ξενάγηση στην Καστοριά του Παπαντίνα! Και δεν υπήρχε καλύτερος ξεναγός από τον αγαπητό μας ΕΥΤΥΧΙΟ ΜΠΑΛΛΗ,που ανταποκρίθηκε στην πρότασή μου να μας ξεναγήσει με το δικό του ποιητικό τρόπο στα στενά και αρχοντικά μας!

Η μουσική επένδυση έγινε με διασκευές του ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΙΚΟΥ που απέδωσε η Χορωδία του Μ/Σ ΑΡΜΟΝΙΑ.
Το έργο παρουσιάστηκε στο τότε Πνευματικό Κέντρο,στην εκδήλωση του Συλλόγου Αρμονία για την Απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό,11 Νοεμβρίου 1988. Σήμερα,εκμεταλευόμενος την τεχνολογία,ξαναμοντάρισα το υλικό,διατηρώντας την ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ αφήγηση του Ευτύχιου και τη σειρά των φωτογραφιών.Οι μόνες επεμβάσεις στο πρωτότυπο,είναι το καλύτερο ρετουσάρισμα των φωτογραφιών που ψηφοποιήθηκαν, η βελτίωση των γραφικών τίτλων και η αντικατάσταση των έξι φωτογραφιών μου στην εισαγωγή.
Αν και ολίγον μακροσκελές – 24 λεπτά – αξίζει να τα αφιερώσετε γι` αυτό το ΗΧΟΡΑΜΑ και να ξεναγηθείτε στην Καστοριά που χάθηκε!
Διασώστε το στα αρχεία σας! Μοιραστήτε το με τους φίλους σας! Είναι ό,τι αντιπροσωπευτικότερο μπορούμε να έχουμε από την προσφορά δύο καταξιωμένων καστοριανών,που αγάπησαν την πόλη μας όσο πολύ λίγοι!
Από μένα για όλους εσάς!
Δημήτρης Τσουρτσούλας

περισσότερα
Back to top button