Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Θεσμοθετείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία 

Στην ολομέλεια της Βουλής  εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία αύριο Τετάρτη 17 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 π.μ., η θεσμοθέτηση του οποίου αναμένεται να δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της ακριτικής Περιφέρειας.
Το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να εισαχθεί την Τρίτη 9 τρέχοντος και μάλιστα είχε προσκληθεί ως τιμώμενο πρόσωπο να παραστεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης. Τελικώς, λόγω της συζήτησης και ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου “σκούπα” για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αναβλήθηκε και ορίστηκε η προαναφερθείσα ημερομηνία, για την οποία ο περιφερειάρχης έλαβε νέα πρόσκληση για να παραστεί. Το Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος θα ισχύσει εκτός της Δυτικής Μακεδονίας και για την Μεγαλόπολη Αρκαδίας και έρχεται με ειδική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις «Ενεργειακές Κοινότητες».
Να σημειωθεί ότι η μείωση για τα νοικοκυριά θα είναι της τάξης του 30% επί του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ και θα ισχύει για όλους τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, όχι μόνο των πελατών της ΔΕΗ, αλλά και των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνει πράξη το μειωμένο τιμολόγιο στα νοικοκυριά επιδοτείται η μεγαβατώρα με 42 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις η έκπτωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 50%.
Η τροπολογία της Τετάρτης αφορά αρχικά μόνο τα νοικοκυριά, ενώ για τις επιχειρήσεις θα κλείσει λίγο αργότερα, ίσως εντός του Φεβρουαρίου ή Μάρτιο. Ο λόγος που δεν κλείνει τώρα και για τις επιχειρήσεις είναι γιατί δεν μπορεί να δοθεί επιδότηση της μεγαβατώρας, καθώς θα υπάρξει στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού. Γι’ αυτό, δημιουργείται ένα Ειδικό Χρηματοδοτικό Ταμείο, του οποίου οι πόροι βρέθηκαν και ανέρχονται σε 30-35 εκ. ευρώ.
Το ποσό που θα χρειαστεί για το μειωμένο ρεύμα των επιχειρήσεων εκτιμάται στα 20 εκ. ευρώ, οπότε μένει και ένα «μαξιλάρι», που θα χρησιμοποιηθεί στην προσέλκυση επενδύσεων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα στις 2 μ.μ. ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα είναι ομιλητής σε επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό.

e-ptolemeos.gr

περισσότερα
Back to top button