Το ακανθώδες πρόβλημα του Μακεδονικού και της ονομασίας του γειτονικού κράτους είναι πάλι στην επικαιρότητα. Πρόβλημα που ταλανίζει την πατρίδα μας στην ουσία εδώ και δεκαετίες.
Η ιστορική αλήθεια για το όνομα, τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα που την διαμόρφωσαν είναι μια.
Η παραχάραξη και οικειοποίηση αυτού του κομματιού της Ελληνικής ιστορίας από τους γείτονες τις τελευταίες δεκαετίες, στα πλαίσια της διαμόρφωσης ενός νέου εθνικού αφηγήματος για την δημιουργία ενός νέου έθνους, είναι απαράδεκτη.
Εξίσου απαράδεκτη είναι η προσπάθεια καλλιέργειας αλυτρωτικών βλέψεων από θερμοκέφαλους της γειτονικής χώρας.
Ο ρόλος της χώρας μας όμως είναι να καλλιεργήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με όλους, όντας και η ισχυρότερη χώρα στην περιοχή και η μόνη μέλος της Ευρωζώνης (παρά την οικονομική της κρίση) , διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα εθνικά της δίκαια και συμφέροντα.
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί περίπλοκα είναι τα δεδομένα των σχέσεων και των επιδιώξεων των χωρών της περιοχής , αλλλά και τα στρατηγικά συμφέροντα τρίτων ισχυρών χωρών.(πχ στο ενεργειακό κλπ).
Υπάρχουν καθαρές κόκκινες γραμμές για εμάς και σίγουρα αφορούν την ιστορία ,τα σύμβολα, την καλλιέργεια αλυτρωτικών βλέψεων .
Στο ονοματολογικό αν υπάρξει συμφωνία (σίγουρα ιστορικά επώδυνη για εμάς) η μόνη πρόταση που μπορεί να συζητηθεί πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Όλες οι άλλες ανοίγουν πιθανή κερκόπορτα αλυτρωτισμού από θερμοκέφαλους των Σκοπίων στο μέλλον.
Οι πολιτικές δυνάμεις με σοβαρότητα στο τέλος να αποφασίσουν μακρυά από καιροσκοπισμούς και προασπίζοντας την εθνική ενότητα.
Προσωπικά για εμένα, στο ζήτημα για το οποίο δεν κρύβω την προσωπική μου ευαισθησία ο διαφαινόμενος συμβιβασμός ( αν υπάρξει) θα είναι πιστεύω ιστορικά δύσκολα διαχειρίσιμος στο μέλλον.
Κοσμάς Βαρσάμης