Εύκολη για τα μήλα και δύσκολη για τα αχλάδια η διάθεση στην αγορά
Μεγάλη η πτώση στην παραγωγή μήλων από 21-40% και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έως και 70% στις περισσότερες περιοχές, αντίθετα αρκετά ικανοποιητική ήταν η παραγωγή σε αχλάδια. Η μειωμένη παραγωγή μήλων σε Ελλάδα και ΕΕ ευνοεί την διάθεσή τους, ενώ όσον αφορά τα αχλάδια η διάθεση των μεγάλων ποσοτήτων γίνεται δύσκολα και με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγω κρίσης. Η διάθεση των μήλων γίνεται στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό, ενώ η διάθεση των αχλαδιών κυρίως στην εγχώρια αγορά. Από 30-80 λεπτά/κιλό διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στα μήλα ενώ πωλούνται στην χονδρική από 40 λεπτά έως και 1,3 ευρώ/κιλό. Η τιμή χονδρικής για τα αχλάδια κυμαίνεται από 70 λεπτά έως και 1,3 ευρώ/κιλό, ενώ οι τιμές παραγωγού 60 λεπτά-1 ευρώ/κιλό.
Παραγωγή και διάθεση μήλων
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον ΑΣ Ζαγοράς-Πηλίου εκπρόσωπος από τον ΑΣ ανέφερε πως η παραγωγή μήλων τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα, ήταν αρκετά χαμηλή την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε. Η χαμηλή παραγωγή ήταν αποτέλεσμα των παγετών κατά την άνθιση, και προκάλεσαν μια πτώση στην παραγωγή της τάξεως του 21-22%. Η χαμηλή παραγωγή έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην πώληση των μήλων, τα οποία πωλούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά, και ένα ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, πωλείται στο εξωτερικό. Τα μήλα στην χονδρική πωλούνται από τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου σε ακριβές (αναλογικά με τα ελληνικά δεδομένα) τιμές, ανάλογα της ποιότητας και του μεγέθους τους, από 0,8 ευρώ/κιλό για τα χαμηλότερης ποιότητας και μεγέθους έως και 1,3 ευρώ/κιλό για τα μήλα μεγαλύτερου μεγέθους και καλύτερης ποιότητας.
Μειωμένη η παραγωγή μήλων και στην Καστοριά κατά 70% φέτος για τους καλλιεργητές μηλιάς. Η πτώση στην παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έγινε λόγω του ανοιξιάτικου παγετού κατά την άνθιση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δ Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) σε επικοινωνία με τον ΑγροΤύπο. Ειδικά η μειωμένη παραγωγή μήλων στην Πολωνία, ευνόησε την διάθεση τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Η ΓΕΟΚ έχει πουλήσει το 80% της παραγωγής της μέχρι στιγμής, κυρίως στο εξωτερικό. Συνολικά διατίθεται πάνω από το 90% της παραγωγής της, κυρίως σε αραβικές χώρες. Οι τιμές παραγωγού φέτος, σύμφωνα με τον κ. Δ Μωυσίδη, ξεκίνησαν από τα 30 λεπτά/κιλό για τα χαμηλότερης ποιότητας και έφτασαν έως και 80 λεπτά/κιλό για τα μήλα καλύτερης ποιότητας. Το προϊόν διατέθηκε στην αγορά σε τιμές χονδρικής από 40 λεπτά/κιλό για τα χαμηλότερης ποιότητας έως και 1 ευρώ/κιλό για τα μήλα καλύτερης ποιότητας.
Και στην περιοχή της Λάρισας η παραγωγή μήλων ήταν μειωμένη φέτος από…
Διαβάστε όλο το άρθρο-έρευνα στο agrotypos.gr