Παραδοσιακός μπακλαβάς από τη Μαρία
Υλικά
1 1/2 κιλό φύλο λεπτό για μπακλαβά
9 νεροπότηρα χοντροκομμένα καρύδια
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. ζάχαρη
150 γραμ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και 1 κ.σ. φυτίνη για το άλειμμα των φύλων
Σε ένα ταψί 42 χ 30 διαστάσεων.
Στρώνεις πρώτα 5 φύλα , μόνο με το βούτυρο και μετά αρχίζεις και βάζεις το καρύδι με το χέρι,
Κλείνεις πάλη με 5 φύλα μόνο με βούτυρο.
Το κόβεις και το αφήνεις με μία πετσέτα σκεπασμένο 2 μέρες.να φύγει η υγρασία.
Το ψήνεις στους 150 βαθμ. 1 1/2 ώρα, πάντα το ελέγχουμε.
Σιρόπι 7΄ λεπτά βράσιμο
7 νεροπότηρα ζάχαρη
5 1/2 νεροπ. νερό
1/2 λεμόνι
Τα ποτήρια που μετράμε να είναι μέτρια, όχι μεγάλα
Κρύος ο μπακλαβάς και ζεστό το σιρόπι.
Δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μαλακώσει.
Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές
Μαρία
ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
“Να είσαι καλόβολος, και να χωράς άνετα παντού”
Μου έλεγε ένας παππούς γείτονας, όταν ήμουν παιδί του γυμνασίου:
“Να είσαι καλόβολος, να μη μάθεις να γκρινιάζεις. Να μπορείς να προσαρμόζεσαι και να ζεις, από τα παλάτια μέχρι και τις μπαράκες(παράγκες). Με την απλότητα θα κερδίζεις τα πάντα, και όχι με τη μιρμιργιά(μεμψιμοιρία-μουρμούρης). Να έχεις την καλή διάθεση να δέχεσαι τις παραξενιές-ιδιοτροπίες των γύρω σου. Να ξέρεις να υποχωρείς, και να συγχωρείς. Να χειρίζεσαι θετικά όλες τις δύσκολες καταστάσεις, κι από τα ξύδια…εσύ να βγάζεις μέλια! Να έχεις τον καλό λόγο στα χείλη για τους πάντες. Η γκρίνια φέρνει περισσότερη γκρίνια και φαγωμάρα. Μάθε να χωράς άνετα παντού!
Και στο κιούπι(=μικρό πιθάρι) μέσα να σε βάλουν να κατοικήσεις, εσύ με την δοξολογία σου στο Θεό, να το κάνεις ευρύχωρο σαν εξοχική βίλα! Όλα αυτά που σου λέω, δεν σημαίνουν ότι θα είσαι ένας αιώνιος καρπαζοεισπράκτορας, αλλά ένας έξυπνος άνθρωπος του Χριστού, με πολλή αγάπη, υπομονή-καρτερία, θέληση, πίστη, μακροθυμία και πολλή θετική, αισιόδοξη σκέψη και ευρύχωρο νου. Θα στο εύχομαι συνέχεια, παιδί μου. Η καρδιά σου και η ψυχή σου να χωράει όλον τον κόσμο! Αμήν”.