Η 14η Δεκεμβρίου 1940 ήταν Σάββατο. Αδειούχοι στρατιώτες απολαμβάνουν την ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα κάνοντας βαρκάδα στη λίμνη της Καστοριάς. Ένας από αυτούς ο Χρήστος Αλειφέρης, από την Καλαμάτα , έχει μαζί του την φωτογραφική του μηχανή και απαθανάτισε την παρέα του, σε μια ανέμελη ανάπαυλα των φονικών μαχών του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο Χρήστος Αλειφέρης ,υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδας στη Καλαμάτα από το 1937, γόνος αστικής οικογένειας της Μεσσηνίας, ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος από την ηλικία των 17 ετών και έμελλε να γίνει ο σημαντικότερος φωτογράφος της Καλαμάτας του 20ου αιώνα, καταγράφοντας την Ιστορία της πόλης του.
Το παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους της πόλης εξέδωσε Λεύκωμα με το υλικό που αφορά την Δημόσια Ιστορία της Καλαμάτας, ενώ το σύνολο του αρχείου έχει ψηφιοποιηθεί. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Γ.Α.Κ. υπάρχουν και οι τέσσερις φωτογραφίες από την Καστοριά, ανάμεσα σε αυτές από το Μέτωπο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η λίμνη της Καστοριάς, περιγράφεται ως λίμνη της Οχρίδας και η Καστοριά ως Πογραδετς !
Δυστυχώς οι επιμελητές των αρχείων δεν έκαναν την παραμικρή έρευνα ταυτοποίησης των πλεούμενων των δυο λιμνών και της μορφολογίας των δύο πόλεων. Τους απέστειλε σχετικό μήνυμα και ευελπιστώ κάποια στιγμή να προχωρήσουν στη σχετική διόρθωση….Όπως και να χει ο φακός ενός ταλαντούχου φωτογράφου μας χάρισε μερικές σπάνιες εικόνες της Καστοριάς σε καιρό πολέμου…Περισσότερα στοιχεία για το έργο του Χ. Αλειφέρη ΕΔΩ
Ρωμύλος Μαντζούρας
Δύο αξιωματικοί χαζεύουν τη θέα. Πίσω τους διακρίνετε το αρχοντικό Παπία. Γλύτωσε πολέμους και αντιπαροχή για να καεί μυστηριωδώς ως Διατηρητέο.
Παρέα μπαρουτοκαπνισμένων στρατιωτών και υπαξιωματικών ποζάρουν κεφάτοι. Για κάποιους αυτός ήταν ο τελευταίος τους χειμώνας…
Άποψη της πόλης μέσα από τη λίμνη λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το Πάσχα θα έρθει η μαρτυρική Κατοχή…
Ο φωτογράφος Χρήστος Αλειφέρης ” λάμνει” σε ενα καράβι παρουσία του ιδιοκτήτη προφανώς. Πίσω στο δρόμο στρατιωτικά καμιονια και Καστοριανοί, διαφόρων ηλικιών βολτάρουν. Στο βάθος τα Πετσιά.