Ελλάδα

Άντζελα Ντέιβις: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της

Πολλαπλά μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, έστειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ακτιβίστρια, συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Άντζελα Ντέιβις, που βρέθηκε στην Ελλάδα για περίπου 48 ώρες.

Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις στην Αμερική και την Ευρώπη, τόνισε πως ρατσισμός και φασισμός αποδεικνύονται ανθεκτικοί στον χρόνο. «Πάρτε για παράδειγμα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ακούσαμε συνθήματα, όπως “ζήτω ο Φράνκο”, κάτι που η ανθρωπότητα θα έπρεπε να είχε αφήσει πολύ πίσω της» σημείωσε, καλώντας ταυτόχρονα τους πάντες να δουν σοβαρά την ιστορία, ώστε «εκείνα που πρέπει να αφεθούν πίσω, να μείνουν πίσω».

Παρατήρησε πως σήμερα οι νέοι, μέσω της τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης, προχωρούν σε διαφορετικές αναλύσεις και κυρίως έχουν αποκτήσει ένα διαφορετικό όραμα για το πώς βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο. Όπως τόνισε, στην πραγματικότητα οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλα κοινά να αντιπαλέψουν και να αντισταθούν και δεν θα πρέπει να χαθεί η ελπίδα. «Είναι σημαντικό να δούμε τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο και πώς θέλουμε να είμαστε μέσα σε αυτόν» είπε.

Επαναλαμβάνοντας την τοποθέτησή της πως «όταν η ζωή ενός μαύρου λαμβάνει αξία, τότε οδηγεί προς τα πάνω την αξία κάθε ζωής» κάλεσε τους πολίτες στις κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται, να παλέψουν και να αντισταθούν σε όσα τους πληγώνουν.

Η Άντζελα Ντέιβις έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα: «Όλος ο κόσμος έχει εμπνευστεί από τις διαδηλώσεις του ελληνικού λαού κατά της λιτότητας. Όλοι κοιτούν τι γίνεται εδώ». Σε ερώτηση εάν τελικά ολόκληρη η χώρα εν μέσω μνημονίων βρίσκεται σε μια ιδιότυπη φυλακή, αναρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε, ωστόσο, πως για τα μνημόνια και όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός «δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο αποτελεσμάτων».

Την ίδια ώρα, πάντως, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, δεν μπορούμε απλώς να διατυπώνουμε την απαγοήτευσή μας, αλλά να κρατάμε ζωντανά όλα όσα μας ενέπνευσαν στην αρχή. Οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες πρεπει να εκπληρωθούν στο μέλλον. Ακόμα κι αν χαθούν, οφείλουμε να ξαναθυμηθούμε όλα εκείνα που μας ενέπνευσαν» τόνισε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη δήλωσή της ότι ο Ντόναλντ Τράμπ δεν είναι ο πρόεδρος της, απάντησε: «Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες κι αυτό βοήθησε τον Ντόναλντ Τράμπ να εξασφαλίσει την προεδρική θητεία. Αν και θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια, θα κάνει αλλαγές που θα αφορούν παρά πολλά χρόνια μετά». Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για μαζική αντίσταση. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο κόμματα, αλλά δεν μας αντιπροσωπεύουν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κόμμα που θα στηρίζεται σε κοινωνικές συμμαχίες, ένα κόμμα αντικαπιταλιστικό. Ωστόσο, για δημιουργηθεί ένας αντιπροσωπευτικός φορέας, χρειάζεται πολύς χρόνος».

Συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αμυντικής διαδικασίας και πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να έχουμε να προτείνουμε κάτι εναλλακτικό από όσα μας έχουν δείξει οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκράτες».

Για την αναγνώριση, από τον Τράμπ, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η κ. Ντέιβις επανέλαβε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό και εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τράμπ δεν θα υποχωρήσει από την απόφαση του, καθώς «όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά για τους μουσουλμάνους, αποτελούσαν κλειδί για την καμπάνια του». Εκτίμησε, πάντως, πως οι αντιδράσεις θα φουντώσουν ακόμα και από εκείνους που αντιμετώπισαν το θέμα με συντηρητική οπτική και απέφυγαν να τοποθετηθούν.

«Ακόμα και ο χειρότερος Πρόεδρος είχε την αίσθηση της βαρύτητας του ρόλου του. Ο Τράμπ δεν έχει καμία αίσθηση τι σημαίνει να είσαι Πρόεδρος. Νομίζει ότι είναι πρωταγωνιστής σε κάποιο ρίαλιτι» σχολίασε δηκτικά.

ΑΠΕ

περισσότερα
Back to top button