ΕλλάδαΚόσμος

Αυξημένα μέτρα στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε συνάντηση πριν λιγες μερες με τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας, Γενικό Διευθυντή κ. Haki Cako, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στην αποτίμηση της μέχρι τώρα αστυνομικής συνεργασίας τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, την αποτύπωση του διασυνοριακού εγκλήματος και την ενδυνάμωση της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί επιβεβαίωσαν την καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών των δύο χωρών και υπογράμμισαν την ιδιαίτερη εποικοδομητική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των τακτικών συναντήσεων στην καταπολέμηση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών.

Επιπρόσθετα, οι δύο Αρχηγοί αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν μορφές διασυνοριακής εγκληματικότητας (διακίνηση ναρκωτικών, διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων πλησίον της ελληνοαλβανικής μεθορίου, αδικήματα κατά του περιβάλλοντος κ.λπ.) που απασχολούν τις δύο χώρες και απαιτούν συντονισμένη δράση των δύο πλευρών, συμφώνησαν προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης τους:

στην προώθηση του θεσμού των ταυτόχρονων (ένθεν και ένθεν) περιπολιών στην ευρεία συνοριακή ζώνη των δύο χωρών,

στον ορισμό σημείων επαφής για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών διασυνοριακού – οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και

στην πραγματοποίηση συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων των δύο Αστυνομιών για την αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας στις περιοχές πλησίον των κοινών χερσαίων συνόρων, καθώς και την τακτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Τέλος, αφού οι δύο Αρχηγοί επεσήμαναν την πραγματοποίηση τακτικών αξιολογήσεων για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων τους, ακολούθησε συνάντηση τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ο οποίος με τη σειρά του επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία που υφίσταται μεταξύ των δύο Αστυνομιών, αλλά και την προώθηση αυτής.

Από πλευράς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Ταξίαρχος Αθανάσιος Κοκκαλάκης.

Συμμετείχαν ακόμη οι Διευθυντές των Υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος & Εμπορίας Ανθρώπων και Δίωξης Ναρκωτικών, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικοί Διευθυντές Στυλιανός Σπανάκης και Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, αντίστοιχα, ο Αναπληρωτής Διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ελευθέριος Χαρδαλιάς καθώς και ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Ελλάδας στα Τίρανα, Αστυνόμος Β’ Γεώργιος Κουνατίδης.

Την αντιπροσωπεία της Αστυνομίας της Αλβανίας αποτελούσαν η Επικεφαλής του Τμήματος Συνόρων και Μετανάστευσης, Aida Ηajnaj, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της, Ilo Κecka, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Xhevahir Celoaliaj, ο Προϊστάμενος της Εθνικής Μονάδας Europol, Andi Likaj, ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Renaldo Ndoni και η μεταφράστρια-διερμηνέας Alsena Kokalari.

himara.gr

περισσότερα
Back to top button