Υλικά συνταγής
- φύλλα χωριάτικα: 8
- χόρτα διάφορα: 1 ½ κιλό (σπανάκι, πράσα, λάπαθα, σέσκουλα, ζοχοί)
- άνηθος: 1 ματσάκι ψιλοκομμένο
- φέτα: 600 γρ.
- ελαιόλαδο: 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού
- αυγά: 4
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- αλάτι: 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε και πλένετε τα χόρτα. Τα ψιλοκόβετε. Τους ρίχνετε το αλάτι και τα τρίβετε. Στη συνέχεια τα στύβετε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά τους. Ρίχνετε μέσα τη φέτα τριμμένη, τον άνηθο, τα αυγά, το πιπέρι και λίγο από το λάδι.
- Χωρίζετε τα χόρτα σε τρία μέρη, λαδώνετε το ταψί του φούρνου, στρώνετε τα τρία φύλλα λαδωμένα και αφήνετε τις άκρες τους έξω από το χείλος του ταψιού και αφού ρίξετε το 1/3 από τα χόρτα, γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα.
- Μετά στρώνετε ένα φύλλο, πάλι χόρτα, ξανά φύλλο, τα υπόλοιπα χόρτα και τέλος τα τρία τελευταία φύλλα λαδωμένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια (χωρίς να φθάσει κάτω κάτω το μαχαίρι) και με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό περνάτε το επάνω φύλλο. Ψήνετε για 55΄ -60΄σε μέτριο φούρνο στους 200° C.
Mix & Match
Tραγανό φύλλο, γλυκόπικρα χορταρικά και αλμυρούτσικη φέτα, μπερδεύονται και δίνουν μια κλασική, αγαπημένη πίτα.Τα λεπτά, φυτικά αρώματα ενός Sauvignon Blanc, το κομψό τριανταφυλλένιο Μοσχοφίλερο αλλά και ένα φρέσκο, αρωματικό Chardonnay φλερτάρουν έντονα με το παραδοσιακό πιάτο.